Težko je reči,  kateri del življenja z občutljivo kožo je najtežji: slabe reakcije ali dejstvo, da so te reakcije lahko popolnoma nepredvidljive. Zadeva je še bolj zapletena. Dejstvo je, da je občutljiva koža nekako preveč splošen izraz.  Mnogi ljudje, ki mislijo, da imajo občutljivo kožo, resnično pretirano uporabljajo proizvode, ki dokazano dražijo kožo.

Toda na splošno imajo ljudje, ki imajo alergijske ali dražilne reakcije dermatitisa (pekoč občutek, skeleč občutek, pordelost, suhost itd.) na izdelke za nego kože, pa tudi tisti, ki imajo kožne bolezni (kot so rozacea, luskavica ali ekcem), resnično občutljivo kožo. In čeprav nikakor ne moremo zagotoviti, da se boste popolnoma izognili tovrstnim reakcijam, obstajajo načini, kako jih narediti manj verjetne in v tem času pomagati vaši koži, da bo najbolj zdrava. Občutljiva koža vam bo hvaležna.

Posvetovali smo se tudi pri ERUi Bio Kosmetik, kjer izdelujejo Bio certificirano čisto kozmetiko (ang. Clean Cosmetics). Prednosti ERUi proizvodov so, da podjetje pri izdelavi ne uporablja nobenih konzervansov in da imajo tudi svojo lastno linijo brez alergenov (tudi brez dodatkov dišav).

Spodaj je nekaj preizkušenih strategij za občutljivo kožo in nasvetov, kako se izogniti neželenim kožnim reakcijam.

Občutljiva koža – 7 uporabnih nasvetov za zelo občutljivo kožo

  1. Občutljiva koža – Uporabljajte čim manj izdelkov hkrati, s čim manj sestavinami.

“Na splošno gledam, ko se ukvarjam z občutljivo kožo,da sledim načelu – manj je več,” pravi dr. Shilpi Khetarpal, dermatologinja na kliniki Cleveland, “kar pomeni, da so izdelki z manj sestavinami boljši za tiste z občutljivo kožo.”

Manj izdelkov in manj sestavin pomeni manj možnosti za odziv na nekaj v vaši rutini nege kože. In kot smo že sami pojasnili, so osnove rutine za nego kože pravzaprav precej preproste; dokler imate nežno čistilo, vlažilno kremo in zaščito pred soncem, dosegate minimum, ki je dostikrat tudi dovolj.

“Z občutljivo kožo se dejansko spopadam celo življenje,” zase pove Noelani Gonzalez, zdravnica in direktorica kozmetične dermatologije na Mount Sinai West (ZDA). “Izogibam se ostrim sestavinam čistil in aktualnih krem, kar pomeni, da uporabljam nežna čistila z minimalnimi sestavinami.

Pri ERUi Bio Kosmetik svetujejo, da uporabljate večnamenske proizvode, ki lahko negujejo tako telo kot tudi obraz. S tem načinom omejite vnos kozmetičnih sestavin v kožo in varno uporabljate proizvode, predvsem, če testirate kaj novega.

Pri ERUi-ju so tako razvili naslednje proizvode:

Dreaming Duchess – hranilna Bio krema za ženske (ERUi Bio nachhaltige Gesichtscreme), ki jo lahko uporabljate ne samo na obrazu, temveč po celotnem telesu. Idealna krema za občutljivo in suho kožo.

Hornwald – hranilna Bio krema za moške (ERUi Bio Gesichtscreme für Männer), ki jo lahko uporabljate ne samo na obrazu, temveč po celotnem telesu. Zraven tega pa je Hornwald zaradi svojega naravnega protivnetnega učinka idealen tudi za po britju.

Purple Bee – hranilna Bio krema za ustnice (ERUi Bio Lippenpflege für trockene Lippen), ki je uporabna tudi kot vsestranski proizvod za nego suhe kože po celotnem telesu.

Občutljiva koža – ERUi Bio kozmetika za občutljivo kožo

  1. Občutljiva koža – Izogibajte se prekomernemu umivanju obraza in uporabi peelinga

“Koža presenetljivo dobro, po naravni poti, ohranja svojo naravno čistost in navlaženost, ne da bi pri tem potrebovala ostra čistila, pilinge in vlažilne proizvode”, pravi Jamie B. MacKelfresh, profesorica na oddelku za dermatologijo na Medicinski fakulteti Univerze Emory (ZDA). Dejansko vaša koža naravno tvori lipide in beljakovine, ki tvorijo zaščitni sloj pred zunanjimi vplivi.”Pretirano čiščenje lahko odstrani vse te pomembne lipide in beljakovine iz vaše povrhnjice,” pravi. “Dovolj je umivanje le enkrat na dan z navadno vodo ali nežnim čistilom brez vonja.”

»Še posebej je pomembno, za tiste z občutljivo kožo, da se izognejo prekomernemu pilingu«, pravi  Suzan Obagi, direktorica UPMC Centra za kozmetično kirurgijo in zdravje kože. “S tem se tanjša zaščitna pregrada kože in tako dražilne kemikalije lažje prodrejo v kožo,” pojasnjuje. »Za večino ljudi je piling le enkrat ali dvakrat na teden z nežnim pilingom dovolj«.

  1. Občutljiva koža – Vzemite si čas za testiranje novih izdelkov.

“Če imate občutljivo kožo, vedno čez noč preizkusite majhno količino novega izdelka na notranji strani roke,” pravi  Shari Lipner, dermatologinja iz Weill Cornell Medicine in NewYork-Presbyterian. “Če zjutraj nimate nobene reakcije, ga varno nanesite na obraz.”

To vrsto testa (ang. patch test) lahko neformalno opravite doma (na notranjosti roke ali majhnem predelu obraza) ali formalno v dermatološki ambulanti, da ugotovite, na katere sestavine boste verjetno reagirali. “Če želim poskusiti nov izdelek – še posebej, če ima retinoid ali katero koli drugo anti-aging sredstvo, bom vedno najprej naredil testno mesto in postopoma povečal njegovo uporabo, da bo imela koža nekaj časa, da se spoprime in prilagodi “pravi dr. Gonzalez.

“Če nisem prepričan, kako se bo moja koža odzvala na določen izdelek, naredim” test uporabe “, ko nanesem majhno količino izdelka vzdolž čeljusti,” pojasnjuje dr. Khetarpal. “Če moja koža po 24 urah ne reagira, se počutim varno, da jo nanesem na celoten obraz.” En bonus te metode je tudi v tem, da vam bo pomagal ugotoviti ali je izdelek na vaši koži komedogen (zapira pore in povzroča mozolje ali ogrce) ali ne.

  1. Občutljiva koža – Določite sprožilce alergične reakcije in preberite seznam sestavin.

“Mislim, da je najboljši način za upravljanje občutljive kože ta, da prepoznamo in se izognemo tistim sestavinam, ki sprožijo vašo občutljivost,” pravi dr. Obagi. “Včasih je enostavno prepoznati te sestavine, drugič pa je treba opraviti testiranje, ki pomaga prepoznati težavno sestavino.”

»Nekaj ​​najpogostejših dražilnih snovi so dišave, barvila in konzervansi (kot so parabeni)«, nam pojasni Binh Ngo, MD, klinični izredni profesor dermatologije (klinični pedagog) na Medicinski fakulteti Keck v ZDA. V bistvu, “vse, kar diši, (je bolj verjetno) škodljivo za vašo kožo.”

“Iščem izdelke brez dišav, hipoalergene in brez barvil in parabenov,” pravi dr. Khetarpal. Proizvodi, pri katerih na embalaži ne zaznamo alergenov in vsebujejo enostavne sestavine (kot so naravna olja in masla), so na splošno dober začetek pri iskanju izdelkov za nego občutljive kože.

  1. Občutljiva koža – Po slabi reakciji naredite velik korak nazaj.

Na žalost, tudi če ste previdni in pazite, kaj si nanesete na obraz, lahko koža še vedno odreagira. Če se to zgodi, je pomembno, da kožo resnično negujete, dokler se ne zaceli.

“Zmanjšajte uporabo izdelkov na enega samega za vsaj en teden, da ugotovite, kateri od njih dejansko povzroča reakcijo na koži,” svetuje dermatologinja Nada Elbuluk. »Potem lahko začnete dodajati po en izdelek v vašo nego, vendar poizkušajte nov izdelek vsaj en teden, preden dodate naslednjega«.

Če niste prepričani, kateri izdelek ali sestavina je povzročil reakcijo, se boste morda želeli posvetovati z dermatologom, ki vam bo opravil test alergij v ambulanti.

  1. Občutljiva koža – Uvajajte nove izdelke v svojo nego počasi.

Nekateri najučinkovitejši izdelki za nego kože, ki vsebujejo na primer retinoide, so tudi po navadi izdelki, ki najbolj dražijo našo kožo. Če ga boste poskusili uporabiti, je ključnega pomena, da ga na pravi način uvedete v svojo dnevno nego.

»Na srečo obstaja nekaj strategij, s katerimi lahko olajšate prilagoditveno obdobje«, pravi Emily Newsom, dermatologinja s klinike v Medicinskem centru Ronald Reagan UCLA (ZDA).« Najprej omejite uporabo novega izdelka na le nekaj noči na teden (ne več kot tri). Če ne boste čutili nobene neželene reakcije, lahko počasi povečate frekvenco na vsako drugo noč ali vsako noč (raje postopoma)«.

»Poskusite lahko tudi retinoid zmešati z vlažilno kremo, da ga nekoliko razredčite in naredite manj dražljivega«, pravi dr. Newsom, »vsekakor pa morate nanesti vlažilno kremo, ko začnete čutiti dražilne učinke. Izogibajte se najbolj občutljivih področij obraza, na primer predel okoli nosu, ust in oči«.

  1. Občutljiva koža – Naj bo tuširanje kratko in učinkovito

Občutljiva koža ne obstaja samo na obrazu. Če imate občutljivo kožo ali kožno stanje drugje na telesu, je pomembno, da jo nežno negujete.

“Med kopanjem priporočam, da milo omejite na milo brez vonja, ki se sme uporabljati samo pod pazduho, dimljah in zadnjici, saj so to edina področja z znojnimi žlezami, ki povzročajo vonj (apokrine žleze),” Jules Lipoff, doktor medicine, docent za klinično dermatologijo na Medicinski fakulteti Perelman na Univerzi v Pensilvaniji. “Čeprav se počutimo psihološko čistejše, če uporabljamo milo povsod, ima le malo higienskih koristi, pri ljudeh z občutljivo kožo pa lahko kožo izsuši in povzroči težave.”

Prav tako priporoča, da si čas tuširanja skrajšate – če je le mogoče na manj kot 10 minut in da uporabljate samo toplo (ne vročo) vodo. Izogibajte se tudi uporabi agresivnih piling krp in luf, saj lahko tudi te dražijo kožo. Takoj po prhanju lahko nanesete okluzivno vlažilno kremo. Tako vam bo občutljiva koža zelo hvaležna.

Pri ERUi Bio Kosmetik svetujejo uporabo njihovega blagega Bio mila brez vonja (Winter Bio Seife ohne Duftstoffe), ki nežno neguje kožo in je ne izsuši.

Občutljiva koža – ERUi Bio milo za občutljivo kožo

Vir:

  1. https://www.self.com/story/sensitive-skin-care-tips