Čajevec ima dokazane protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti. Deluje že v majnhih koncetracijah in ni strupen.

Čajevec je vrsta drevesa s papirnato tankim lubjem, doma na subtropskih obalah Novega Južnega Walesa in v nekaterih predelih Queenslanda v Avstraliji. Ime čajevec izhaja iz časov kapitana James Cooka in njegovih pomorščakov, ki so na obali Novega Južnega Walesa odkrili drevesa, iz katerih lepljivih ozkih listov so si kuhali osvežilni dišeči čaj. Zdravilno moč čajevca so poznali že domačini Avstralije Aborigini. Liste čajevca so uporabljali za zdravljenje vreznin, pikov, ugrizov, opeklin in drugih površinskih kožnih obolenj.

Danes se eterično olje pridobiva s parno destilacijo iz finih listov čajevca. V eteričnem olju je približno sto različnih komponent in je antiseptik (deluje razkuževalno) s širokim spektrom delovanja ter z nizko stopnjo strupenosti. Že v majhnih koncentracijah ima zelo močne protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti. Eterično olje čajevca je dobro raziskano in njegova uporaba je preverjena skladno s predpisi EU.

Eterično olje čajevca, ki ga pogosto imenujejo tudi »prva pomoč v steklenički«, je neprecenljivo pri zdravljenju manjših ran, okužb, ureznin, pikov, lasnih ušeh ter aknasti koži. Vdihavanje eteričnega olja pomaga zdraviti vneto grlo, kašelj ter vnete sinuse. Kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja pomaga pri zdravljenju vnetega mehurja, sečnih boleznih in tudi Candide Albicans, ki povzroča srbečico. Zelo dobro zdravi tudi razna glivična obolenja spolovil. Kamilični čaj z nekaj kapljami eteričnega olja čajevca pomaga pri zdravljenju vnetih dlesni in obzobnih tkiv ter za nego mastnih las in lasišča s prhljajem.

Zanimivost: Leta 1962 je Pena preučeval delovanje čajevca pri 130 pacientkah z glivično vagilnalno okužbo. Pena je opisal olje čajevca kot močan in nestrupen antiseptik brez iritacijskih značilnosti in stranskih učinkov. Najnovejše raziskave iz leta 1985 so Penova odkritja potrdile.

Opozorilo: Olja ni priporočljivo zaužiti. Potrebno je tudi paziti, da ne pride v stik z očmi.