Ste morda že razmišljali o tem, da bi svoja mestna kolesa vzeli s seboj na barko?

V zadnjem času se čedalje več ljubiteljev navtike odloča, da bodo svoja mestna kolesa vzeli s seboj tudi na barko. Kakopak tudi ne, saj predstavljajo več kot odlično prevozno sredstvo za opravljanje poti od pristanišč in marin do centra mesta. Le zakaj bi morali za odhod v restavracijo ali trgovino z navtično opremo klicati taksi, ko lahko v ta namen uporabite mestna kolesa?

Mestna kolesa vam lahko prav tako služijo za rekreacijo, pa tudi za raziskovanje slikovitih mestnih ulic pristaniških mest ali samotnih otočkov. Vonj po morju, zvok šumenja valov, škržatov in galebov ter veter v laseh, medtem ko poganjate pedale svojih mestnih koles, je zares izjemen in neprecenljiv užitek.

Če si lastite barko in do sedaj na svojih natičnih potovanjih s seboj niste vzeli mestnih koles, smo prepričani, da smo vas s člankom navdušili in prepričali v nasprotno, ali pa da boste vsaj razmislili o uporabi koles pri vaši naslednji plovbi. Toda tu se pojavi nova velika težava – kako poskrbeti za logistiko mestnih koles na navtičnem potovanju?

Logistika mestnih koles na navtičnem potovanju: poseben in svojevrsten izziv, vendar ne nepremagljiv!

Vsakdo, ki se je že kdaj peljal z barko prav dobro ve, da prostora običajno ravno ni na pretek. Na palubi mestnih koles ni mogoče imeti zaradi vpliva morja, dežja in drugih vremenskih neugodnosti, v kabini pa bi bila zagotovo v napoto. Morda bo kdo pomislil, da bi jih lahko shranil v motorni prostor. Poskusite lahko, toda dvomimo, da boste tam poleg akumulatorjev, elektro polnilnikov, regulatorjev in tanka za fekalije, našli še prostor za mestna kolesa. Eno ali največ dvoje koles bi tam mogoče še uspeli shraniti, toda kaj narediti z ostalimi, če morate s seboj vzeti mestna kolesa za vso družino?

Seveda je potrebno vzeti v obzir, da so barke najrazličnejših oblik in velikosti, s tem pa so povezani tudi različni načini za shranjevanje mestnih koles. Povedati želimo, da povsem enotne rešitve, ki bi bila primerna za prav vse lastnike bark, ni mogoče poiskati. Lahko pa vam to težavo vsaj nekoliko olajšamo in odgovorimo na marsikatero s tem povezano vprašanje.

Kako poskrbeti za prevoz električnih koles na barki, da bi bila njihova uporaba enostavna, plovba pa kljub temu varna in pristajanje neovirano?”

V času največjega vzpona priljubljenosti električnih koles bo zagotovo marsikaterega lastnika barke zanimalo, kako poskrbeti za prevoz tovrstnega kolesa. Ker se prevoz klasičnih od električnih koles bistveno ne razlikuje oziroma je pri slednjih potrebne zgolj nekaj več pozornosti in doslednosti, bomo v nadaljevanju članka uporabljali zgolj izraz električna kolesa.

Kot smo nakazali že v naslovu, logistika električnih koles mora potekati na takšen način, da s tem ne škodujemo kolesom ali kolesarski opremi. Zapisano nekoliko drugače bi to pomenilo, da je potrebno zagotoviti zaščito električnih koles tako pred stikom s slano vodo, vremenom kot tudi neposredno sončno svetlobo. Še bolj pomembna pa je skrb za varnost med samo plovbo in pristajanjem, saj vozne lastnosti zaradi prevoza električnih koles nikakor ne smejo biti zmanjšane ali kakor koli drugače ovirane. Zadovoljiti je torej potrebno kar velikemu številu kriterijev, toda kako se tega lotiti? Za vas imamo odgovor, ki bo ustrezal večini barkam – z zložljivimi električnimi kolesi!

Zložljiva električna kolesa – težko pričakana inovacija, ki je rešila (skoraj) vse težave, povezane z logistiko med plovbo

Zahvaljujoč zložljivim električnim kolesom bodo odpravljene vse zgoraj opisane težave, še posebej dobrodošlo rešitev pa predstavljajo za lastnike nekoliko manjših bark.

S prepričanostjo lahko zapišemo, da so zložljiva električna kolesa težko pričakana inovacija, katera je s prihodom na trg bistveno povečala dostopnost kolesarjenja vsem ljubiteljem navtike. Izgovorov, da na vašo naslednjo plovbo s seboj ne bi vzeli tudi svojih električnih koles, tako preprosto ni več!