So vaše oči po celem dnevu dela v pisarni rdeče in razdražene? Ali vam črke po urah strmenja v računalniški zaslon plešejo pred očmi in so zamegljene? Vse to simptomi bolezni suhih oči. Raziskave so pokazale, da naj bi kar 1/3 pisarniških delavcev opažalo, da ima suhe oči v pisarni. Berite dalje, da spoznate, kakšni so vzroki in kako si lahko pomagate.

suhe oči v pisarni pri starejšem moškem

To so vzroki za suhe oči v pisarni

Močna svetloba in suh zrak, ki sta značilnost večine pisarn, v kombinaciji z nenehnim strmenjem v računalniške zaslone izrazito povečuje tveganje za pojav suhih oči. Pa poglejmo še podrobneje, zakaj se suhe oči v pisarni pojavijo:

  • zaradi osredotočenega dela in gledanja v ekran mežikate manj, kot je optimalno
  • sedite blizu klimatskih naprav ali virov ogrevanja
  • v pisarni je slaba osvetlitev
  • v pisarni je suh zrak

Običajno se suhe oči pojavijo iz dveh vzrokov: ker je solznega filma premalo ali ker je ta preslabe kakovosti. Prav okolje je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na količino in kakovost solznega filma. Suh zrak in vsi faktorji pisarniškega dela pomembno vplivajo na izsušitev solznega filma.

Vendar pa je mogoče s preprostimi koraki tovrstne neprijetne simptome preprečiti in ublažiti. Ključna je sprememba navad na delovnem mestu.

Kaj narediti, da bodo suhe oči v pisarni preteklost

Sledi nekaj nasvetov, s katerimi vam bo s suhimi očmi v pisarniškem okolju nekoliko lažje:

Umaknite oči od zaslona – Strokovnjaki priporočajo pravilo 20-20-20: vsakih 20 minut si vzemite 20-sekundni odmor in poglejte 20 metrov v daljavo.

Kontaktne leče zamenjajte z očali – Očala lahko preprečijo dotok zraka v smeri oči in upočasnijo izhlapevanje solz. Na ta način zaščitijo oči kot neke vrste pregrada pred zunanjim zrakom. Poleg tega sama uporaba kontaktnih leč negativno vpliva na navlaženost oči, zato se je lečam v primeru bolezni suhih oči bolje izogniti.

Poskrbite za hidracijo telesa – Vsak dan popijte vsaj od 8 do 10 kozarcev vode na dan in poskrbite, da boste dovolj hidrirani. Voda ni blagodejna samo za oči, pač pa za celotno telo.

Prilagodite si delovno okolje – Računalniški monitor nastavite tako, da bo nekoliko pod višino vaših oči. Gledanje navzdol vam preprečuje, da bi preširoko odprli oči, kar jih lahko precej izsuši. Ravno zato je v primeru suhih oči bolje delati za prenosnim računalnikom, ki je pozicioniran nekoliko nižje od vašim oči.

Preizkusite kapljice za oči – brez recepta lahko v lekarnah kupite posebne kapljice za oči, ki jih imenujemo tudi umetne solze. Gre za pripravek, ki lahko s svojimi učinkovinami navlaži oči in znantno omili simptome.

Kapljice za oči so ponavadi tiste, ki odločilno izboljšajo simptome, ko vas doletijo suhe oči v pisarni, zato v nadaljevanju preberite, na katere stavimo v naši redakciji. Ja, tudi v naši ekipi je kar nekaj takih, ki imamo težave s suhimi očmi.

moški ima suhe oči v pisarni in uporablja kapljice za oči

Zakaj smo v naši ekipi izbrali Thealoz Duo

V kapljicah za oči Thealoz Duo se nahajata dve izjemni učinkovini, ki sta bistveni pri vlaženju in zaščiti očesne površine: hialuronska kislina in trehaloza.

Hialuronska kislina ali z drugim imenom hialuronat je naravna snov, ki deluje kot magnet in pritegne vodo k sebi. Veže lahko od tisočkrat do desettisočkrat toliko vode, kot je njena masa (tj. en gram lahko veže od enega do deset litrov vode).

Ravno zato je hialuronska kislina sestavina, ki je idealna za kapljice za oči. Hialuronsko kislino vsebujejo številne kapljice, ki jih lahko kupite na tržišču. Na očesni površini ustvari film z veliko viskoznostjo, zato se tam zadrži veliko dlje kot druge viskozne snovi. Poleg tega tam zadržuje vodo ter povečuje stabilnost solznega filma na roženici.

Tudi trehaloza je naravni disaharid, ki se uvršča med t.i. zdrave sladkorje. Njena posebnost je, da zmore zaščititi organizme tako, da lahko prenašajo daljše obdobje izsušitve, saj ima visoko sposobnost zadrževanja vode. Ugotovljeno je bilo, da zmore tudi obnavljati očesno površino, zato bi bilo smiselno, da jo vsebujejo pripravki za oči, npr. kapljice za oči oz. umetne solze.

Kljub temu, da sta hialuronska kislina in trehaloza dve izjemni snovi, ki odlično zadržujeta vlago, se kombinacija obeh snovi pojavlja le v enem proizvodu na trgu: v kapljicah Thealoz Duo. Ta inovativni izdelek je na voljo v vseh lekarnah po Sloveniji in v nekaterih spletnih trgovinah. Tako hialuronska kislina kot trehaloza očesno površino dobro navlažita, trehaloza pa jo celo ščiti in do neke mere obnavlja, zato je izdelek idealen tudi za zelo suhe oči.

Za več informacij preberite tudi naš članek na tej povezavi.