Pripravki iz gabeza so predvsem uporabni pri celjenju zlomljenih udov, zmečkanin, težko celečih ran, raznih hudih vnetij in drugih vrst poškodb. Izvleček gabeza spodbuja rast celic v mišičnem, vezivnem in kostnem tkivu.

V preteklosti so cenili gabezove kopeli pred poroko, saj naj bi okrepile deviško kožico in torej »obnovile devištvo«. Bolj znana ljudska uporaba gabeza pa je celjenje zlomljenih udov. Rastlina namreč vsebuje alantoin, ki spodbuja rast celic v mišičnem, vezivnem in kostnem tkivu. Največ ga je v cvetnih glavicah, listih in tudi koreninah.

Gabez je ena najboljših zdravilnih rastlin za celjenje zunanjih ran saj pomaga pri vseh vrstah poškodb, kot so ureznine, praske, zmečkanine, zlomi vnetje pokostnice, itd. Obkladek (prah zmlete korenine z nekaj kapljicami vode) pomaga pri krčnih žilah, celi trdovratne rane (tudi globoke gnojne rane), opekline, manjša otekline pri izvinih ter blaži bolečine in zdravi hemoroide. Z obkladkom gabezovih listov si lahko pomagamo pri zlomljenih prstih, rebrih ter drugih manjših zlomih. Gabezova krema ali mazilo prav tako pomaga pri celjenju poškodovanih mišic in kosti ter lajša bolezni kot je nprimer osteoartritis (obraba hrustanca v sklepih). Gabezovo mazilo pomaga tudi pri aknah, turih in luskavici. Prevretek iz listov ali koščkov korenike lahko uporabimo kot dodatek kopeli, kar naj bi pomagalo pri razpokani koži, srbenju ali poškodbah kože.

Opozorilo: Novejše raziskave na živalih so pokazale, da je dolgotrajna notranja uporaba (v prehrani) gabezovih pripravkov zdravju škodljiva, saj vsebuje alkaloid pirolizidin. Alkaloid pirolizidin negativno vpliva na jetra, zato pripravke z gabezom ni priporočljivo uporabljati notranje. Pri zunanji (kozmetični) uporabi gabezovi pripravki niso nevarni.