[KRATKE NOVIČKE IZ SVETA ZDRAVE PREHRANE] Ko govorimo o zdravju oči, ne moremo mimo treh pomembnih snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje oči: luteina, zeaksantina in resveratrola. Gre za hranila za oči, ki jih najdemo v določenem sadju in zelenjavi, vsem pa je skupno, da so odlični antioksidanti. Berite dalje za podrobnosti o teh izjemnih hranilih.

med hranila za oči spada tudi lutein v zeleni zelenjavi

Lutein in zeaksantin ter nujna vloga pri ohranjanju zdravih oči

Lutein in zeaksantin se nahajata predvsem v zeleni listnati zelenjavi, kot je špinača, ohrovt in blitva, najdemo pa ju tudi v sladki koruzi.

Številni oftalmologi ju imenujejo makularna pigmenta. Če se sprašujete, kaj to pomeni, naj povemo, da se makula po slovensko imenuje tudi rumena pega, obe hranili pa najdemo v precejšnjih količinah prav na tem pomembnem delu mrežnice. Prav lutein in zeaksantin dajeta mrežnici značilno rumeno barvo.

Treba pa je vedeti, da se tovrstna hranila za oči ne proizvajajo v telesu, zaužijemo jih lahko samo s hrano. Zato si le čim večkrat privoščite skledo solate, ki ji dodate tudi nekaj špinače in blitve. Več informacij o tem, kako na jedilnik vključiti čim več luteina in zeaksantina najdete v članku Lutein in zeaksantin: izjemni hranili za zdravje oči.

Glavna prednost uživanja luteina in zeaksantina je dejstvo, da obe hranili za oči zmanjšujeta oksidativni stres. To pomeni, da lahko preprečita ali omilita napredovanje nekaterih degenerativnih očesnih bolezni. Med njimi je najpomembnejša starostna degeneracija rumene pege – pogosta očesna bolezen, ki povzroča izgubo centralnega vida. Bolezen se kaže tako, da vidite slabše tiste predmete, v katere neposredno gledate, zato težko razberete podrobnosti pri branju, vožnji ali prepoznavanju obrazov.

Med pomembna hranila za oči spada tudi resveratrol

Resveratrol je izjemen polifenol, ki ga najdemo v borovnicah, grozdju in predvsem rdečem vinu. Tudi to hranilo je izjemen antioksidant, ki naj bi preprečeval bolezni, ki se pojavijo kot posledica staranja prebivalstva. Med njimi je tudi starostna degeneracija rumene pege, ki je, kot že omenjeno, bolezen, ki prizadene del mrežnice, imenovan rumena pega. Ta je v največji meri odgovorna za oster vid in prepoznavanje podrobnosti.

Raziskave so pokazale, da lahko zdrava prehrana z veliko sadja, zelenjave in rib ustavi napredovanje starostne degeneracije makule oz. rumene pege. Med hranili najbolj izstopajo vitamin C, lutein in zeaksantin, omega-3-maščobne kisline in seveda tudi resveratrol.

To kombinacijo hranil je najlažje zaužiti v obliki prehranskega dopolnila z dodanim resveratrolom. Na povezavi najdete koristne informacije o tem, kako prehranska dopolnila delujejo na zdravje oči s poudarkom na tem, kakšen je učinek resveratrola.

med hranila za oči spada tudi resveratrol v rdečem vinu

Blagodejni učinki resveratrola na celo telo

A resveratrol ni blagodejen samo za oči, svojo izjemno antioksidativno moč kaže tudi s tem, da naj bi preprečeval celo srčno-žilne bolezni. A kako so postali znanstveniki pozorni na to? V oči so jim padle razmeroma nizke številke srčnih kapi v Franciji, ki je sicer znana po uživaškem odnosu do hrane. Na jedilniku Francozov se pogosto znajde veliko živalskih maščob, hkrati pa je v Franciji precej ljudi kadilcev. Znanstveniki so pojav opisali kot francoski paradoks in skrivnosti kmalu prišli do dna.

Francozi si ob hrani pogosto privoščijo kozarec rdečega vina, ki vsebuje veliko resveratrola. In prav ta naj bi bil odgovoren za to, da je v Franciji težav s srcem manj. Zmerno uživanje rdečega vina se tako kaže kot blagodejno za številne bolezni, ki se pojavljajo s starostjo.
Vseeno bo potrebno še veliko raziskav, da bo jasno, kako resveratrol deluje in preprečuje različne bolezni.

Vsekakor je izjemnega pomena, da se za zdravje oči prehranjujete zdravo in na jedilnik čim večkrat vključite jedi, ki vsebujejo predstavljena hranila za oči: lutein, zeaksantin in resveratrol.