Tukaj so napisani nasveti za izkoristek prostora pod stopnicami.

Sodobna gradnja hiš in pa tudi stanovanjske stavbe, ki so bile grajene v obdobju 50. in 60. iet prejšnjega stoletja, je v precej primerih zasnovana več etažno. Pritlične hiše, z le eno etažo, so bile v modi, večinoma v obdobju med 80. In 90. Letom prejšnjega stoletja, pa tudi te so po večini, vključevala vseeno še prehod v spodnjo, nižjo, kletno etažo in garažo.

Današnja gradnja stavb, ponovno vključuje več nadstropij.

Več nadstropij pa avtomatsko pomeni, da moramo v svojem stanovanju imeti urejeno stopnišče.

Izkoristek prostora pod stopnicami

Če lahko iz večine internetnih nasvetov o opremljanju stopnišč in izdelavi stopnic, ugotovimo, da je material za izdelavo stopnic, v precejšnji meri, še danes, vedno les (v njegovih najrazličnejših strukturah in izvedbah), lahko hkrati ugotovimo, da ima danes marsikatera družina tudi vprašanja in ideje o tem, da bi bolje izkoristili prostor predvsem pod stopnicami.

Izkoristek prostora pod stopnicami
Izkoristek prostora pod stopnicami

V kolikor gre za majhno stopnišče, je seveda tak prostor majhen in vanj lahko dobimo le kakšno škatlo ali manjšo odlagalno polico za nekaj čevljev in copat.

A v kolikor gre za premagovanje večjih etažnih višin z daljšimi stopnicami, se že splača razmisliti, kako bi se tak prostor lahko izkoristil bolje, saj vemo, da je ob povprečni globini stopnic od 80 do 100 cm in povprečni višinski razliki dveh etaž, lahko tega prostorskega volumna, celo nekaj več kot 3 kubične metre. Kar pa že zadostuje prostornini povprečne garderobne omare.

Seveda je klasično garderobno omaro zaradi dimenzijskih ovir nemogoče pospraviti pod stopnišče, se pa zato pod stopnicami prostor izkoristi tako, da se vanj izdela, stopnicam prilagojena omara.

Ta ponavadi sega od stranske ličnice stopnišča do hrbtne stene v globini pod stopnicami, nemalokrat pa je izdelana celo v kot, saj so kotno izdelane tudi same stopnice. 

Možnosti za zaprtje omare pod stopnicami sta dve:

  • omaro pod stopnicami zapremo z drsnimi vrati ali s klasičnimi krilnimi vrati. Vrata takšne omare so v glavnem lesena, na katera lahko po želji namestimo tudi ogledalo. Lahko pa za izdelavo, namesto iverala ali drugega lesa, uporabimo tudi steklo. Steklena vrata poskrbijo za modernejši videz, obenem pa omogočajo tudi precej preprosto čiščenje. Steklo je material, ki ga je mogoče izrezati popolnoma po meri, zato omogoča tudi izdelavo vrat nepravilnih oblik.  
  • ali pa (opcijsko) pod stopnice podstavimo le odlagalne police brez frontalnih ličnic, ki bi te police zaprle. Na ta način ohranimo preglednost nad vsebino pod stopnicami, pa tudi za čevlje je zračnost bolj primerna, kakor, da le te, zapremo v neke zaprte in globoke, temačne omare.


V kolikor so stopnice bolj strme, je vanje predvsem v stojni višini prostora pod stopnicami, mogoče umestiti celo omarne korpuse, ki služijo kot prava garderobna omara za obešanje garderobe, sicer pa se večinoma prostor pod stopnicami izkoristi za shranjevanje ali odlaganje čevljev in ostalih obuval.

Če nam ni do sklanjanja pod stopnice, prostor enostavno izkoristimo tako, da si damo pod stopnice, izdelati izvlečne predale. V tem primeru vsebino v njih, privlčeemo k sebi in se s tem izgonemo nepotrebnemu sklanjanju pod stopnice.

Za več informacij, obiščite tudi spletno stran http://www.mizarstvo.si/lesene-stopnice-izdelava-po-meri/, kjer so predstavljene še ostale možnosti izdelave stopnic in izkoristka prostora pod njimi.

Odlične ideje za shranjevanje in izkoristek prostora pod stopnicami, si lahko ogledate tudi na spodnjem videu: