Naš organizem je zapleten sistem in  kadar ne odpravimo vzrokov za neko bolezen, ampak samo simptome, se bo to ravnovesje pokazalo kje drugje. Bolezni, tudi drobne vsakdanje težave, so vedno odraz porušene harmonije v našem telesu, tako duševno kot telesno. Zdravilne rastline nam lahko pomagajo ponovno povrniti za kratek čas porušeno telesno ravnovesje, s tem da neposredno delujejo na posamezne organe in telesne  funkcije. S svojim delovanjem  krepijo življenjsko moč in obrambni sistem telesa.

Rastline s katerimi si pomagamo okrepiti telo

imunski sistem okrepitev ginsengČesen in čemaž

Česen in čemaž sta dobra za prekrvavitev in preprečevanje ateroskleroze, vendar ju moramo uporabljati previdno, saj čezmerno uživanje lahko privede do razdraženosti želodca. Številni zdravilci dajejo prednost čemažu, ki deluje kot naravni antibiotik. V svežih listih čemaža najdemo tudi veliko vitamina A in C, pomembne saponine, flavonoide in karotene.

Ginseng

Korenine elevterokoka, zelo poznanega ginsenga, deluje krepilno pri slabotnosti in utrujenosti in močno spodbujajo imunski sistem. Korenine ginsenga vsebujejo elevterozide in saponine. Pripravkov iz ginsenga ne smemo uporabljati pri povišanem krvnem tlaku, pri povišani telesni temperaturi in pri aterosklerotičnih obolenjih srčnih žil.

Triplat

Triplav vsebuje flavonoide, saponine, sluzi in nekaj eteričnih olj. Na Kitajskem so ga poznali že v času Cesarja Shinnonga, že pred 3700 leti. Z triplatom krepimo oslabljeno po boleznih in pri shujšanosti.

Video: EattheWeeds – Wild onions and wild garlic

Recepti za čaje za dvig imunske odpornosti

Krepčilni čaj iz ginsenga in rožmarina

Pripravimo si naslednja zelišča:

  • 15 gramov korenin košutnika
  • 15 gramov lubja kininovca
  • 15 gramov korenin ginsenga
  • 15 gramov listov rožmarina

Čajno žličko teh zelišč prelijemo s skodelico vroče vode in pustimo stati 5 minut. Čez dan popijemo po požirkih dve skodelici nesladkanega čaja. Učinek te mešanice je zelo poživljajoč, vendar ga ne smejo uživati bolniki z visokim krvnim tlakom in ljudje, ki imajo težave z želodcem.

Čaj za ženske, ki blaži menstrualne težave

Krepčilni čaji, ki spodbujajo imunski sistem, lahko pozitivno vplivajo tudi na težave, ki jih imajo ženske s predmenstrualnimi težavami, z bolečimi menstruacijami ali z nerednimi menstrualnimi ciklusi.

Čaj z koreninami ginsenga:

  • 15 gramov listov malinjaka
  • 15 gramov listov koprive
  • 15 gramov korenine ginsenga
  • 15 gramov korenine sladkega korena

Čajno žličko pripravljene mešanice poparimo s skodelico vode in pri težavah z menstruacijo po požirkih pijemo dvakrat na dan po eno skodelico.

Priporočamo še:

Wild garlic benefits – The Guardian

Viri:

Wolfang Mohring, Zdravilna moč čajev

Louise Green, Zdravilne rastline

Ključne besede: imunski sistem okrepitev ginseng