Kapljice za oči so eden glavnih pripravkov za zdravljenje suhih oči. Imenujemo jih tudi umetne solze, saj pomagajo vlažiti oči. A treba se je zavedati, da niso vse kapljice za suhe oči enake. Razlikujejo se po sestavinah, zato je prav, da ste pri nakupu pozorni nanje. V nadaljevanju najdete več informacij o različnih sestavinah, ki jih lahko najdete v kapljicah za oči, kar vam lahko pomaga izbrati najboljše za blaženje simptomov suhega očesa.

Kaj pomeni imeti suhe oči in kako kapljice pomagajo?

Kapljice za suhe oči pomagajo navlažiti oči, ko so te postale suhe. Do tega lahko pride iz več razlogov:

  • Zadržujete se v prostoru s suhim zrakom (npr. na letalu) ali ste na vetru ali v suhem vremenu;
  • Utrujeni ste;
  • Nosili ste kontaktne leče;
  • Vaše oči ne proizvajajo dovolj solz ali pa so solze slabe kakovosti.

Kapljice za suhe oči so na voljo v prosti prodaji, kar pomeni, da zanje ne potrebujete recepta. Do določene mere so narejene iz sestavin, ki jih najdete v vaših naravnih solzah, zato ščitijo površino oči.

To sta pomembni vlažilni komponenti kapljic: hialuronska kislina in trehaloza

Hialuronska kislina ali z drugim imenom hialuronat je naravna snov, ki deluje kot magnet in pritegne vodo k sebi. Veže lahko od tisočkrat do desettisočkrat toliko vode, kot je njena masa (tj. en gram lahko veže od enega do deset litrov vode).

Ravno zato je hialuronska kislina sestavina, ki je idealna za kapljice za oči. Hialuronsko kislino vsebujejo številne kapljice, ki jih lahko kupite na tržišču. Na očesni površini ustvari film z veliko viskoznostjo, zato se tam zadrži veliko dlje kot druge viskozne snovi. Poleg tega tam zadržuje vodo ter povečuje stabilnost solznega filma na roženici.

Tudi trehaloza je naravni disaharid, ki se uvršča med t.i. zdrave sladkorje. Njena posebnost je, da zmore zaščititi organizme tako, da lahko prenašajo daljše obdobje izsušitve, saj ima visoko sposobnost zadrževanja vode. Ugotovljeno je bilo, da zmore tudi obnavljati očesno površino, zato bi bilo smiselno, da jo vsebujejo pripravki za oči, npr. kapljice za oči oz. umetne solze.

Kljub temu, da sta hialuronska kislina in trehaloza dve izjemni snovi, ki odlično zadržujeta vlago, se kombinacija obeh snovi pojavlja le v enem proizvodu na trgu: v kapljicah Thealoz Duo. Ta inovativni izdelek je na voljo v vseh lekarnah po Sloveniji in v nekaterih spletnih trgovinah. Tako hialuronska kislina kot trehaloza očesno površino dobro navlažita, trehaloza pa jo celo ščiti in do neke mere obnavlja, zato je izdelek idealen tudi za zelo suhe oči.kapljice za oči Thealoz Duo

Nekatere kapljice za oči lahko vsebujejo konzervanse

Kapljice za oko lahko vsebujejo konzervanse, ki ščitijo tekočino v steklenički pred razrastom bakterij, do katerega bi lahko prišlo po odprtju.

Nekateri najpogostejši konzervansi, ki se uporabljajo v pripravkih kapljic za oči, vključujejo:

Nikoli ni dobro, če se v pripravku za oči pojavijo bakterije, a sodobni vsebniki že omogočajo hranjenje vsebine brez konzervansov in zmanjšano možnost kontaminacije. Poleg tega lahko konzervansi dražijo oči, zlasti če imate hudo suho oko. V primeru zmerno do hudo suhih oči gotovo kapljice uporabljate več kot štirikrat na dan – v tem primeru so morda boljša izbira kapljice za oči brez konzervansov. To lahko preverite na etiketi izdelka, kjer bo navedeno, ali je brez konzervansov.

Kapljice za oči na osnovi lipidov oz. maščob

Obstajata dva razloga, zaradi katerih se pojavi bolezen suhih oči: solze bodisi prehitro izhlapijo z očesne površine ali pa vsebujejo premalo vodnega sloja. Očesni zdravnik ali oftalmolog bo s preiskavami ugotovil, kateri tip bolezni je prizadel vas.

Če imate suho oko, ker solze prehitro izhlapijo z vaše površine očesa, to pomeni, da vodni sloj vaših solz prehitro izgine, ker lipidna ali maščobna plast ni zadostna ali je slabe kakovosti.

Če pa imate bolezen suhih oči, ker v vaših očeh ni dovolj solz, pomislite tudi na to, da gre morda za stranski učinek zdravil ali posledico bolezni, kot je Sjogrenov sindrom ali kakšna druga vnetna bolezen.

Če imate suho oko zaradi prekomernega izhlapevanja solz, poiščite kapljice s sestavinami na osnovi lipidov. Primeri sestavin v kapljicah za oči na osnovi lipidov vključujejo:

  • ricinusovo olje
  • glicerin
  • hidroksipropil-guar
  • mineralno olje

kapljice za oči lahko vsebujejo tudi lipide, ki jih sicer izločajo veke

Zakaj so v kapljicah tudi elektroliti

Elektroliti so življenjsko pomembni minerali, kot so kalcij, kalij in natrij. Vlažilne kapljice za oči pogosto vsebujejo natrij in kalij, ki sta oba tudi del vaših naravnih solz. Ti elektroliti lahko pomagajo izboljšati površino očesa, zato so zelo blagodejni za vaše oči.

Za več informacij preverite tudi koristno vsebino o sestavinah na spletni strani Mojeoko.si.

 

Za konec …

Kapljice za suhe oči brez recepta so lahko pri suhih očeh zelo koristne, a morda ne boste takoj našli takih, ki vam popolnoma ustrezajo. Ključno je ugotoviti, katero vrsto bolezni suhih oči imate, nato pa preveriti sestavine v različnih izdelkih, da ugotovite, katere bodo najbolje odpravile vaše simptome. 

Če vam ena vrsta kapljic za suhe oči ne pomaga, poskusite z drugo. Če simptomi ne minejo niti po večdnevni uporabi kapljic, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda vam bo predpisal izdelek, ki bi lahko bil učinkovitejši.