Vaše oči so rdeče in pečejo, vsak pomežik pa povzroča neprijeten občutek. Dejstvo je, da lahko suhe oči resno poslabšajo počutje in vid ter na ta način vplivajo na splošno kakovost življenja. Vzroki za suhe oči so lahko čisto vsakdanji – na primer predolgo delo pred računalniškim zaslonom. A hkrati so lahko tudi simptom resne bolezni. Pogosto so suhe oči celo prvi simptom vnetne revmatične bolezni. Zato je pomembno, da obiščete zdravnika, če občutek suhih oči ne pojenja. Berite dalje in izvedeli boste, katere bolezni spremljajo suhe oči.

punca ima eno od bolezni, katerih simtom so tudi suhe oči

Vnetne bolezni očesa in suhe oči kot simptom

Za revmatizem je značilna zapletena klinična slika. Več kot 100 stanj lahko opišemo z izrazom “revmatizem”. Vsem je skupno kronično vnetje, ki lahko prizadene sklepe, mišice, kosti, vezi in tetive. Toda revmatično vnetje je lahko prisotno tudi v organih, na primer v ledvicah, črevesju ali očesu.

Revmatoidni artritis prizadene sklepe. Je najpogostejša oblika revme in tudi najpogostejše kronično vnetje sklepov. Bolezen je neozdravljiva, vendar je njen napredek mogoče ustaviti ali upočasniti z zdravili. Razlog za revmatoidni artritis je verjetno avtoimunska motnja: telo pomotoma pošilja imunske celice v sklepe, kjer spodbujajo vnetne procese, ki postopoma uničujejo sklepe. Veliko bolnikov z revmatoidnim artritisom se pritožuje zaradi težav s suhimi očmi.

Vnetni procesi lahko vplivajo na vse strukture v očesu. Očesne bolezni, ki jih običajno povzroča revmatizem, so:

  • Sjögrenov sindrom,
  • Različne vrste vnetja očesa: suhe oči z vneto veznico (konjunktivitis), vnetje beločnice (skleritis), vnetje roženice (keratitis), vnetje uvee (uveitis).

Suhe oči, občutljivost na bleščanje ali zamegljen vid so le nekateri simptomi, ki jih lahko povzroči revmatična bolezen očesa.

Neprijetna avtoimuna bolezen z vplivom na oči: Sjögrenov sindrom

Suhe oči so lahko sočasni simptom revmatskih bolezni (sekundarni Sjögrenov sindrom) in tudi revmatična bolezen sama po sebi, tako imenovani primarni Sjögrenov sindrom. Primarni Sjögrenov sindrom se pojavi neodvisno, torej brez očitne povezave z drugo boleznijo. Vzrok za Sjögrenov sindrom je avtoimunska motnja, pri kateri endogeni obrambni sistem napada solzne žleze in žleze slinavke.

Ker so običajno prizadete žleze slinavke, se kot simptom pojavijo tudi suha usta z vnetjem dlesni in ustne sluznice. Pogosto so prizadete druge žleze, poleg tega pa se sluznica izsuši, na primer v nosu ali v grlu. Več o simptomih lahko preberete na mojeoko.si.

 

Virusne okužbe in bakterijske okužbe ter pojav suhih oči

Za suhe oči so lahko tudi odgovorne različne okužbe. Virus herpesa lahko poškoduje določen lobanjski živec, ki nato prekine prenos informacij med možgani in solzno žlezo. Možgani ne morejo več spodbujati solzne produkcije. Zmanjšana produkcija solz neizpodbitno vodi v bolezen suhih oči.

Nekateri virusi lahko okužijo solzne žleze. Ta se nato vnamejo in močno zmanjšajo nastanek solz. Naslednji virusi lahko okužijo solzno žlezo:

  • HIV
  • virus mumpsa
  • virus Epstein-Barr
  • gripa
  • virus ošpic

Tudi bakterije lahko okužijo solzne žleze in s tem vplivajo na zmanjšano proizvodnjo solz ali kakovost solznega filma. Najpogosteje se lahko solzne žleze vnamejo zaradi škrlatinke, tuberkuloze ali sifilisa.


Skleroderma: avtoimunska motnja vezivnega tkiva s posledico suhe oči

Skleroderma je avtoimunska bolezen. Imunski sistem napade vezivno tkivo, ki se posledično počasi strdi. Vpliva lahko na kožo in notranje organe, na primer pljuča ali srce.

Simptomi sklerodermije so težave s cirkulacijo v rokah in nogah, pa tudi otrdelost kože, zlasti na okončinah in obrazu. Tudi veke lahko postanejo trde, tako da se oko ne more več popolnoma zapreti. Posledično se rahlo izsuši in razvije v bolezen suhih oči. Poleg tega se pri bolnikih s sklerodermijo pogosto razvije Sjögrenov sindrom, ker so lahko prizadene tudi žleze slinavke in solzne žleze.

 

gospa ima zaradi bolezni boelče sklepe in suhe oči
Parkinsonova bolezen: v zgodnjih fazah so pogoste težave z očmi

Parkinsonova bolezen prizadene centralni živčni sistem. Nekatere živčne celice odmrejo in povzročijo pomanjkanje dopamina. Posledica so simptomi, kot so nenadzorovan mišični tremor, mišična togost in omejeno gibanje. Večina ljudi zboli med 50. in 80. letom.

V zgodnjih fazah bolezni imajo bolniki s Parkinsonovo boleznijo pogosto težave z očmi. Pritožujejo se zaradi slabega vida in težav z branjem; tri četrtine vseh težav z očmi pa so suhe oči. Bolezen se pojavi zaradi zmanjšanega mežikanja in slabe kakovosti solzne tekočine. Pogosto se zmanjša tudi izločanje solz.

 

Sladkorna bolezen poškoduje ožilje in živce – tudi v očeh

Kronična sladkorna bolezen ima resne učinke na celo telo. S sladkorno boleznijo je oteženo uravnavanje ravni sladkorja v krvi, ker se proizvede premalo inzulina ali pa somatske celice ne reagirajo več na inzulin (postanejo odporne na inzulin). Hormon inzulin je odgovoren za zniževanje krvnega sladkorja. Povišana raven sladkorja v krvi med drugim vpliva na ožilje in živčna vlakna. Iz tega razloga se zelo hitro poškodujejo drobne žile in živčna vlakna v očesu. Oči se hitreje vnamejo, ker poškodovani živci na površini očesa prepozno zaznajo draženje, zato je proizvodnja solz nezadostna. Rezultat tega zapletenega sosledja dogodkov so suhe oči.

 

Bolezni ščitnice vplivajo tudi na oči

Če smo zdravi, je ščitnica osrednja kontrolna točka presnovnih procesov v telesu. V primeru premalo delujoče ščitnice (hipotiroidizem) se presnova upočasni. Pojavijo se simptomi, kot so utrujenost, težave s cirkulacijo ali zaprtje. Oči se lahko izsušijo zaradi zmanjšanega izločanja solz. Pogosto pride do otekanja vek, ki občasno povzroči, da se oko ne zapre popolnoma ali da se solzni film ne razporedi enakomerno po površini očesa. Vse to vodi v še hujše izsuševanje površine očesa in ima za posledico pojav suhih oči.

Nasprotno pa pri prekomerno delujoči ščitnici (hipertiroza) presnova deluje na vso moč. To povzroča simptome, kot so živčnost, nespečnost ali visok krvni tlak. Najbolj znana bolezen, povezana s prekomerno aktivno ščitnico, je Gravesova bolezen. Glavni simptom te avtoimunske motnje so izbuljene oči, zaradi katerih ne moremo v celoti zapreti vek. Posledično oči niso dovolj navlažene. Oči nas začnejo peči, imamo pa tudi občutek tujka. Ker solzni film z očesa prehitro izhlapi, oči proizvedejo več solzne tekočine, saj jo na vse pretege poskušajo nadomestiti. A sestava solz ni prava in kljub solzam imamo občutek, da je oko suho.

 

Suhe oči najpogosteje zdravimo s kapljicami za oči

Treba se je zavedati, da suhe oči kot simptom drugih bolezni niso nekaj nedolžnega. Zdravljenje je potrebno, saj lahko suha očesna površina vodi v poškodbe. Prva pomoč, ki se je ponavadi poslužimo najprej, so kapljice za oči. Izbira na tržišču je velika, svetujemo pa, da izberete kapljice brez konzervansov, saj lahko konzervansi dražijo oči. Če kapljice ne prinesejo olajšanja, se obrnite na zdravnika, da ugotovi vzrok in predpiše ustrezno zdravljenje.

gospod simptome bolezni suhih oči lajša s kapljicami za oči

Če vas muči katera od zgoraj opisanih bolezni, ki kot simptom prinašajo suhe oči, poskrbite, da boste z očmi ravnali karseda skrbno in jih redno vlažili, jih morda razvajali z obkladki ali grelnimi očali, koristi pa lahko tudi uživanje hrane, bogate z zdravimi maščobami.