Kaj je SEO analiza

SEO analiza je podrobno pregledovanje spletne strani z namenom najdbe priložnosti za izboljšanje optimizacije te spletne strani. Analiziramo lahko svojo spletno stran, če želimo sami videti več uspeha na naši spletni strani, lahko pa tudi analiziramo spletne strani za druge, ki nam to delo plačajo.

SEO analizo lahko izvajamo brez posebnih orodij, če pa želimo pridobiti najboljše rezultate pa je močno priporočeno, da uporabimo vse možnosti. Na srečo obstaja na spletu veliko SEO orodij, ki nam lahko pri analizi pomagajo. Nekaj takšnih orodij bomo tudi omenili kasneje v tem članku.

Spletne strani največkrat zahtevajo SEO analize zaradi ne-izpopovljene ali ne-zadovoljive optimizacije. Zato se fokusirajo na iskanju dodatnih priložnosti in izboljšav, ki so jih v prejšnih poskusih spregledali.

Kako izvedemo SEO analizo in primer na POS-Plastika metalizacija

Izvedba SEO analize ni zapletena, če imamo nekaj osnovnega znanja o optimizaciji spletnih strani. Začnemo seveda z ciljom, ki ga želimo doseči z spletno optimizacijo. Pregledamo targetirano ključno besedo, kakšna je težavnost na ključni besedi, kakšen je iskalni volumen ter kateri iskalni namen prevladuje na ključni besedi.

Vse te informacije nam bodo pomagale pri določanju ciljne optimizacije za našo spletno stran. Dobili bi se naj optimizacija spletne strani najbolj fokusirala in na kakšne načine bi naj optimizacija delovala. Nato naše ugotovitve primerjamo z zdajšno optimizacijo spletne strani. Kadar pridemo do razlik jih popravimo ter nadaljujemo z SEO analizo.

Če kot primer vzamemo spletno trgovino POS-Plastika.si metalizacija se bomo želeli fokusirati na spravljanju spletne strani na vrh ključne besede metaliacija. Za profesionalne spletne trgovine, kot je POS Plastika je zelo pomembno, da se uvrstijo višje kot svoji konkurenti. Na srečo ima POS Plastika že zelo dobro optimizacijo in je že uvrščena zelo visoko na ključni besedi metalizacija.

Naslednji korak bo SEO analiza neposredno na targetirani spletni strani. Tukaj običajno porabimo največ časa, saj ima onsite SEO lahko največji vpliv in bo najbolj pomagal pri dviganju spletne strani. Res je tudi, da če je problem v offsite SEO, ga ne rabimo za nazaj popravljati, temveč samo spremenimo načine delovanja offsite SEO.

Z onsite analizo bomo začeli s površinskim pregledom spletne strani. Tukaj bomo preleteli spletno stran, pregledali ali spletna stran vključuje najbolj osnovne elemente optimizacije spletnih strani ter pregledali podstrani naše targetirane spletne strani. Naš fokus bomo ponudili količini vsebine spletne strani, način uporabe medijev in kako aktivne so podstrani.

SEO analiza s najboljšimi orodji za optimizacijo

Po opravljeni “površinski” SEO analizi je čas, da začnemo uporabljati SEO orodja in se z njimi poglobimo v optimizacijo spletne strani. Orodja, ki jih bomo uporabljali morajo biti natančna in zanesljiva. Na srečo smo vam spodaj pripravili nekaj SEO orodij, ki so nam najbolje pomagala pri analizi spletnih strani.

Detailed SEO extension na primeru Pohištvo123.si klubske mizice

Detailed SEO extension je prvo orodje, za katerega mora vedeti vsak, ki hoče uspeti v SEO. To orodje je namreč narejeno za podrobne SEO analize spletnih strani. Kar pa je najbolje glede tega orodja je, da je popolnoma brezplačen in dostopen vsem, ki imajo naložen brskalnik Chrome.

SEO analiza je s uporabo te razširitve izjemno enostavna. S tem orodjem lahko namreč z enim gumbom dobimo podatke o spletni strani, ki vključujejo:

  • število besed na spletni strani,
  • število slik in drugih vrst medijev,
  • število zunanjih in notranjih povezav na spletni strani,
  • zgradba naslovov in podnaslovov,
  • meta naslov in meta opis in
  • ključne besede in njihovo število.

Kreatorji tega orodja so namreč omogočili natančen in jasen pregled spletnih strani, ki je mogoč vsem, tudi ljudem brez znanja o html jeziku. S tem so vsem SEO navdušencem prihranili več ur dela, ki bi ga drugače zapravili s pregledovanjem kode.

Primer uporabe detailed SEO extension lahko vidimo na spodnji sliki, kjer smo to SEO orodje uporabili na spletni strani Pohištvo123.si klubske mizice. Kot vidimo na vrhu slike nam najprej orodje ponudi meni, preko katerega lahko določimo katere podatke si želimo ogledati. V začetnem pregledu strani lahko vidimo meta naslov, meta opis, url naslov ter canonical.

seo analiza

Ubersuggest na primeru Bubamara.eu booster

Ubersuggest je SEO orodje v obliki spletne strani in Chrome razširitve. Oba imata podobne funkcije in oba lahko uporabljate brezplačno. To orodje je razvil SEO strokovnjak Niel Patel, ki ima tudi račun na spletni platformi youtube, kjer govori o profesionalni optimizaciji in njegovih izkušnjah v SEO.

Orodje Ubersuggest je namenjeno SEO analizam ter raziskovanju ključnih besed glede na lokacijo in jezik iskanja. Glavna prednost tega orodja je, da ga je razvil človek, ki ve katere funkcije naredijo SEO orodje najbolj uporabno. Stran resnično prikazuje ogromno podatkov, ki vam bodo pomagali pri najpodrobnejših analizah.

Patelovo orodje smo kot primer uporabili na spletni Bubamara.eu booster in dobili naslednje rezultate: ključna beseda ima iskalni volumen 2400 kar je blizu povprečja, težavnost za Bubamara.eu na ključni besedi booster je 78 medtem ko je težavnost za plačane oglase na Googlu samo 5. Izvedeli smo tudi kateri so glavni konkurenti za spletno stran in katere podobne ključne besede lahko spletna stran lovi.

SEO Praktik

Spletna stran SEO-Praktik.si je še ena spletna stran, ki jo je razvil SEO strokovnjak. Tokrat govorimo o slovenskem SEO strokovnjaku Matija Zajšek, ki je ustvaril spletno stran namenjeno informatiranju o optimizaciji spletnih straneh. Ta spletna stran vam bo pomagala posredno, saj vsebuje ogromne količine uporabnih informacij, ki vam bodo v vsakem načinu optimizacije prišle prav.

Informacijska spletna stran SEO Praktik je polna člankov z vsebinami od osnovnih offsite in onsite optimizacijah do podrobno sestavljanje meta naslovov in meta opisov. Seveda spletna stran vsebuje tudi nasvete o SEO analizi, če pa še to ni dovolj, pa spletna stran ponuja tudi nakup osebnega mentoriranja preko spleta, kjer vas bo avtor spletne strani naučil vso spletno optimizacijo iz svojih lastnih izkušenj.

SEO-Praktik.si je pomagala veliko profesionalnim spletnim stranem, kot je Varčevanje-Energije.si prezračevanje, ki so se teh mentoriranj tudi udeležile. Spletna stran Varčevanje Energije se fokusira na informatiranjem ljudi o načinih varčevanja energije preko prezračevanja, ogrevanja ter porabi elektrike. Spletna stran ima zelo uspešno optimizacijo in je zato tudi visoko uvrščena na njenih targetiranih ključnih besedah: prezračevanje, toplotna črpalka, strešna okna…

Če vam je bil všeč ta članek vam priporočamo ogled podobnih člankov na spletni strani SEO optimizacija.