Napajalnik brez prekinitve (UPS) se uporablja za zaščito vseh elektronskih naprav, ki ne smejo ostati brez elektrike ob prekinjeni dobavi električne energije. To so večinoma računalniki.

UPS opravlja tri osnovne funkcije:

  1. Preprečuje poškodbe strojne opreme zaradi prevelikih tokov in napetostnih skokov. Številni modeli UPS tudi stalno uravnavajo vhodno moč.
  2. Preprečuje izgubo in poškodbo podatkov. Pravzaprav se lahko brez UPS-a podatki, shranjeni v napravah, ki so izpostavljene nenadnim izklopom, poškodujejo ali popolnoma izgubijo. Če se uporablja tudi programska oprema za upravljanje porabe energije, UPS omogoča in olajša nadzorovano zaustavitev sistema.
  3. Zagotavlja razpoložljivost omrežij in drugih aplikacij, hkrati pa se izogiba izpadom. Pri uporabi v povezavi z električnimi generatorji zagotovite, da imajo dovolj časa za vžig v primeru izpada elektrike.

Zakaj vse potrebujemo UPS?

UPS varuje pred močnimi električnimi sunki

Prenapetost električne energije ni samo neprijetna, ko gre za upravljanje omrežja, lahko tudi uniči naprave. Močan električni sunek lahko povzroči nepopravljiv kratek stik. Neprekinjeno napajanje zagotavlja, da bo naprava preskrbljena z električno energijo in tudi zaščitena pred poškodbami zaradi prenapetosti, ki bi lahko uničila električne komponente naprave.

 

Preprečitev izgube podatkov

Za preprečevanje izgube podatkov je namestitev neprekinjenega napajanja ali več UPS-ov ključnega pomena. Čeprav lahko sistem za varnostno kopiranje podatkov prepreči izgubo v primeru izpada električne energije, boste kljub temu izgubili nekaj podatkov, če varnostna kopija ni bila ustvarjena tik pred izgubo električne energije. Odvisno od tega, koliko podatkov teče skozi vaše podjetje, lahko celo nekaj minut med varnostnim kopiranjem povzroči veliko izgubo podatkov. Zato je preprečitev izpada strežnika ali naprave z UPS-om bistvenega pomena. Poleg tega, da imate nastavljeno varnostno kopiranje, boste brez skrbi, da se vam ob izpadu električne energije ali prenapetosti ne bo treba ukvarjati z izgubo podatkov.

 

Preprečite težave s povezljivostjo

Brezprekinitveni napajalniki se običajno uporabljajo za zaščito stikal in usmerjevalnikov pred poškodbami. Če pride do sunka električne energije ali izpada, ki vpliva na stikalo ali usmerjevalnik, se lahko prekine celotno omrežje. Kar ima vpliv na vse, ki delajo na območju tega omrežja. Poleg tega bodo vsi trenutni prenosi podatkov zaustavljeni in posledično lahko pride do izgube podatkov. Zato je uporaba UPS-a za zaščito vaše omrežne opreme koristna in zagotavlja nemoteno delo tudi v času, ko se pojavijo takšne težave.

 

UPS naprave
UPS naprave