Z električnim kolesom v službo – 10 razlogov zakaj je električno kolo najboljša izbira za vožnjo v službo

Z električnim kolesom v službo, zakaj pa ne? Živite le nekaj kilometrov stran od delovnega mesta in se raje odpeljete z avtom kot kolesom? Preberite si spodnjih 10 razlogov, zakaj je električno kolo najboljša izbira za vožnjo v službo in zakaj bi morali čimprej avtomobil zamenjati za električno kolo. V razvitih Evropskih državah, se za nakup električnega kolesa v službo odloča vse več ljudi. V nekaterih evropskih  mestih pa je kolo že prva izbira prevoza v službo.

1. Skrb za zdravje – četudi se vozite le v službo

Ena najpomembnejših prednosti kolesarjenja je zagotovo ta, da ima pozitivne učinke na naše zdravje.  Ob tem je potrebno izpostaviti, da ne le klasično ali športno kolo, tudi vožnja z električnim kolesom v službo prinaša koristi za zdravje, kar dokazujejo različne študije. Pri e – kolesu, kjer je motor le pomoč pri pedaliranju, boste morali poganjati tudi sami, kar pomeni, da boste sami odločali, koliko svoje aktivnosti in truda boste vložili. Vsekakor pa boste aktivni tudi z električnim kolesom v službo. Kolesarjenje z navadnim mestnim kolesom ali električnim kolesom v službo je dobro za vašo kondicijo, srčno – žilni sistem, presnovo in tudi izgubo kilogramov. Če se vozite z električnim kolesom v službo, boste porabili 450 kalorij na uro, nekaj manj, kot če se vozite s klasičnim kolesom. Ob vsem tem pa se tudi dobro počutite. Če pogledamo dolgoročen vpliv kolesarjenja na vaše zdravje, potem vam prinaša še več koristi, kar so dokazali s to študijo, v kateri so potrdili, da je tveganje za srčno-žilne bolezni, raka in številne druge oblike prezgodnje umrljivosti manjše pri tistih, ki se redno vozijo s kolesom. Že dnevnih 30 minut kolesarjenja bo dobro vplivalo na vaše zdravje in počutje.

2. Z električnim kolesom v službo prihranite veliko denarja

Čeprav nakup električnega kolesa ni ravno poceni, pa se vam v primerjavi s stroški avtomobila ta nedvomno splača. Če pogledamo statistiko – povprečno slovensko gospodinjstvo na leto porabi več kot štiri tisoč evrov na en avto. V enem gospodinjstvu so v povprečju dva do trije avtomobili.  Na primer, v trgovini kolesa Newbike vas nakup kakovostnega električnega kolesa  stane med 1600 in 4000 evri in stroškov vzdrževanja praktično ni. Vse, kar, je boste občasno le potrebovali servis in zavarovanje kolesa. Naložba se vam torej povrne v manj kot letu dni. Če se namesto avtomobila raje odločite za vožnjo z električnim kolesom v službo, boste v nekaj letih privarčevali kar zajeten kupček denarja.

3. Pomagate spreminjati onesnaženo okolje v zdravo okolje

Glede na poročila Svetovne zdravstvene organizacije naj bi kar 99% populacije svetovnega prebivalstva dihalo onesnažen zrak, ki je četrti največji vzrok za prezgodnje smrti na svetu, še posebej pa je problem v razvitih državah. Številne zdravstvene težave kot so težave z dihali, rakasta obolenja in bolezni srca in ožilja, so posledica umazanega zraka. Da bi se lahko uspešno spopadli s problemom onesnaženosti bi morali čimprej drastično omejiti prevoz z osebnimi vozli, sploh v mestih. Raziskava objavljena v znanstveni reviji Communications Earth and Environment, kaže, da bi se povprečne svetovne emisije ogljikovega dioksida lahko znižale za približno 700 milijonov ton, če bi vsi kolesarili v takšnem obsegu, kot Nizozemci. Nizozemci namreč vsak dan v letu v povprečju prekolesarijo približno 2.6 kilometra. Čeprav se v zadnjih letih na trgu pojavlja vse več električnih osebnih vozil, pa tudi ta niso prava rešitev, saj prehodi na električna vozila lahko trajajo več desetletij. Prav tako proizvodnja električnih vozil in odpadne baterije puščajo škodljive posledice za okolje. Škodljiva pa sta tudi pridelava in transport električne energije. Kaj lahko storimo? Čimprej moramo vsaj krajše razdalje z avtomobilom kot je vožnja v službo zamenjati z vožnjo kolesa.

Z električnim kolesom v službo – 10 razlogov zakaj je električno kolo najboljša izbira za vožnjo v službo

4. Pravočasno in hitreje v službi

Verjetno poznate tisti občutek, ko obstanete v prometnem zamašku in se kar nekaj minut nikamor ne premaknete ter zaradi tega zamudite v službo? Pa tudi prenatrpani vlaki in avtobusi niso ravno prijetni. Če se vozite z električnim kolesom v službo teh težav ni, saj na cilj pridete pravočasno in včasih tudi hitreje. Dodatna prednost vožnje z e -kolesom je tudi ta, da je vožnja zelo udobna in lahkotna, kar pomeni, da se pripeljete v službo sveži in spočiti.

5. Vožnja z električnim kolesom v službo je odlična vadba

Se vam ne zdi zanimivo, da lahko vadbo opravite kar mimogrede, na poti v službo? Če ste med tistimi, ki vam primanjkuje časa za vadbo in si te želite več, potem je vožnja s kolesom prava izbira, saj tako ubijete kar dve muhi na en mah. Če vam je vožnja z električnim kolesom prelahka vadba, potem ne vključite motorja za pomoč pri pedaliranju in jo izkoristite za ogrevanje, preden se lotite intenzivnega treninga. Če vaše delo vključuje dolgotrajno sedenje, je vožnja z električnim kolesom v službo odlična za vašo cirkulacijo.  Čeprav boste porabili 25% manj  kalorij, kot bi jih na običajnem kolesu, boste porabili enako količino kalorij kot jih potrošite pri hitri hoji ali zmernem kolesarjenju. Vožnja z električnim kolesom je odlična izbira tudi za tiste, če trenutno niste fizično najbolje pripravljeni. Z njim se boste ravno tako lahko nadvse udobno rekreirali, obenem pa pridobili kar nekaj kondicije.

6. Vožnja z električnim kolesom v službo je bolj zabavna

Dajmo si priznati, vožnja v službo z avtomobilom je bolj ali manj dolgočasna. V avtu le sedimo, od sebe ne damo nobene aktivnosti, in ponavadi le zremo skozi okno, ko se vrsta vozil pred nami nikamor ne pripelje. Poleg tega pa nas zamujanje spravlja še v stres. Ko se v službo vozite s kolesom, ste aktivni in zase naredite nekaj dobrega. Vsekakor je tudi vožnja z električnim kolesom v službo bolj zanimiva, saj slišite zvoke ulic, prebudijo vas vonjave po jutranji kavi ali pa ste priča tudi kakšnim zanimivim prizorom vsakdanjega življenja. Če se na delo vozite bolj zgodaj pa na kolesu ne boste zamudili tudi sončnega vzhoda.

Z električnim kolesom v službo – 10 razlogov zakaj je električno kolo najboljša izbira za vožnjo v službo

7. Ugodno vpliva za vaše duševno zdravje

Tako kot vsaka oblika vadbe ima tudi vožnja z električnim kolesom v službo izjemne koristi za vaše duševno zdravje. Pri vožnji s kolesom se namreč sprošča hormon endorfin, ki ga poznamo tudi kot hormon sreče. Poleg tega, da endorfin pomaga dvigniti razpoloženje, deluje tudi proti bolečini, utrujenosti in telesu daje energijo. Če jutro začnete nekoliko tesnobno ali vas je doletela slaba volja, potem ni boljšega kot to, da začnete dan aktivno in na prostem. Ko boste prispeli s kolesom službo boste pripravljeni na vse, tudi morebitno slabo voljo vašega nadrejenega.

Z električnim kolesom v službo – 10 razlogov zakaj je električno kolo najboljša izbira za vožnjo v službo
VIR (1)

8. V službo boste prišli sveži in spočiti

Nobeden od nas si ne želi priti v službo zadihan, prepoten ter utrujen začeti delovni dan. Za razliko od klasičnega mestnega kolesa, boste pri vožnji z električnim  kolesom v službo prišli povsem sveži in brez kapljice znoja, kot bi ravnokar izstopili iz avtomobila, avtobusa ali vlaka. Z električnim kolesom v službo je še posebej dobrodošlo za tiste, ki se vozijo 10 ali več kilometrov tja in nazaj. Ob tem je le pomembno, da izberete kolo z baterijo, ki vas ne bo pustila na cedilu.

9. Prejeli boste več vitamina D

Mnogi od nas cele dneve preživimo v zaprtih prostorih, kar pa lahko privede do pomanjkanja  vitamina D. Če imamo premalo vitamina D se bo to poznalo na naših kosteh, ki bodo sčasoma postale krhke. Prav tako bomo ob pomanjkanju vitamina D slabše razpoloženi in naš imunski sistem bo manj odporen. Glavni naravni vir vitamina D je sonce, zato je dobro, da čim več časa preživimo na soncu ( seveda ne, v času visokih temperatur ) in vožnja z električnim kolesom v službo je še en razlog več, da na enostaven in naraven način poskrbite za dovoljšno količino vitamina D.

10. Vse več Evropskih držav spodbuja kolesarjenje v službo – tega zagotovo niste vedeli

na Nizozemskem je več koles kot prebivalcev. Kar 84% Nizozemcev ima vsaj eno kolo. Za vožnjo s kolesom v službo ali po drugih opravkih so tudi nagrajeni. Namreč za vsak prevoženi kilometer s kolesom, Nizozemec prejme 20 centov davčne olajšave.

V Luksemburgu lahko zaposleni v obliki povračila davka dobijo 300 evrov, ki jih lahko uporabijo za nakup kolesa.

– V Danski prestolnici je koles petkrat več kot avtomobilov. Ogromno se jih vozi s kolesom v službo. Danska velja tudi za eno najbolj varnih mest na svetu za kolesarje.

Francoska vlada je pred 4 leti začela s pobudo, da se kupcu ob nakupu električnega kolesa povrne 200 evrov, kar je povzročilo 50 % rast prodaje električnih koles.

Z električnim kolesom v službo – 10 razlogov zakaj je električno kolo najboljša izbira za vožnjo v službo
VIR (2)

Kakšno kolo izbrati?

Zdaj, ko nimate več izgovorov, da ne bi kolesarili z navadnim ali z električnim kolesom v službo, je prav, da izberete popolno kolo zase. Svetujemo vam, da se oglasite v specializirani kolesarski trgovini za mestne kolesarje, kjer lahko kolo tudi brezplačno testirate. Toplo vam polagamo na srce, da pri izbiri upoštevajte udobje in da imate čim bolj pokončen položaj, kar recimo nudijo kolesa Puch. Pomembno je, da izbiro kolesa prilagodite svojim potrebam, terenu in dolžini razdalje. Glede na teren lahko izbirate med mestnimi, cestnimi ali zložljivimi kolesi. Slednja so zelo priročna, sploh če pot v službo kombinirate z vlakom. Prej  se le pozanimajte ali lahko kolo shranite na vlak ali avtobus. Prav tako lahko izbirate med ženskim električnim kolesom in moškim električnim kolesom. Nikakor pa ne pozabite na vašo varnost in si priskrbite tudi kolesarsko čelado.

Uživajte v udobni vožnji z električnim kolesom v službo pa tudi vsepovsod drugod!

VIR (1)

VIR (2)