Psihični stres je vsakdanji pojav, ki lahko negativno vpliva na naše duševno zdravje. Vsak posameznik se srečuje s stresom na svoj način in z različno intenziteto.

Nezdrav in dolgotrajen stres lahko vodi do resnih posledic, kot so težave s spanjem, depresija, anksioznost in drugi težki simptomi. Vendar pa obstajajo načini, kako se spopasti s stresom in izboljšati svoje duševno zdravje. V tem članku bomo raziskali nekatere učinkovite metode za obvladovanje stresa in izboljšanje duševnega zdravja, ki vam bodo pomagale zmanjšati stres in izboljšati kakovost svojega življenja.

Kaj je psihični stres in kako vpliva na telo in um?

Psihični stres je odziv na dražljaje, ki se jih dojemamo kot grožnjo ali pritisk. To lahko vključuje situacije, kot so izpiti, finančni problemi ali konflikti v odnosih. Ko se soočimo s stresom, se v našem telesu sprožijo številni biokemični procesi, ki lahko vodijo do škodljivih posledic, kot so tesnoba, napetost, razdražljivost in utrujenost. Vpliv stresa na telo in um je lahko resen, saj lahko poveča tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in druge bolezni. Učinki stresa se lahko razlikujejo glede na posameznika in vrsto stresa, ki ga doživljamo. Z Bownovo terapijo lahko to zelo dobro blažimo.

Glavni vzroki psihičnega stresa in kako jih prepoznati?

Vzroki psihičnega stresa so lahko različni. Med njimi so spremembe v življenju, kot so ločitev, selitev, izguba službe, smrt ljubljene osebe ali poroka. Stres lahko povzročijo tudi težave v odnosih, kot so spor s partnerjem ali težave s prijatelji. Finančne težave, izgorelost pri delu in preobremenjenost z odgovornostmi so tudi pogosti vzroki stresa. Prepoznati ga je mogoče po različnih simptomih, kot so nespečnost, izguba apetita, povečana razdražljivost, tesnoba, utrujenost in glavoboli.

Kakšne vrste stresa poznamo?

 • akutni,
 • kronični,
 • pozitivni in negativni.

Obstajajo različne vrste stresa, vključno z akutnim, kroničnim, pozitivnim in negativnim stresom. Akutni stres je kratek stresni odziv na situacijo, kot je na primer prometna nesreča. Kronični stres pa se pojavi zaradi dolgotrajnih stresnih situacij, kot so težave v odnosih ali finančne težave. Pozitivni stres, znan tudi kot eustres, je občutek pozitivne napetosti ali vzburjenja, ki ga lahko doživimo med dejavnostmi, ki nam prinašajo užitek. Negativni stres, znan tudi kot distres, pa je občutek slabosti, ki ga doživljamo med težavami, ki nam povzročajo težave.

Ali je primerno obiskovanje fizioterapije, ko smo pod stresom?

Fizioterapija je veja medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem telesnih bolezni in poškodb s pomočjo terapevtskih vaj, masaž in drugih fizikalnih terapij. Pri obvladovanju stresa lahko fizioterapija igra pomembno vlogo pri izboljšanju telesnega in duševnega zdravja.

Fizioterapevtske vaje lahko pomagajo pri zmanjševanju stresa in izboljšanju telesne moči in prožnosti. Redna telesna aktivnost lahko poveča proizvodnjo hormonov sreče in zmanjša raven kortizola, hormona stresa. Fizioterapija lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečin, ki jih povzroča stres, kot so napetost v mišicah in glavoboli.

 • Masaža je še ena učinkovita tehnika, ki se pogosto uporablja v fizioterapiji za lajšanje napetosti in sproščanje mišic. Masaža lahko zmanjša raven kortizola in poveča proizvodnjo hormonov sreče, kar pomaga pri lajšanju stresa in izboljšanju razpoloženja.
 • Druga tehnika, ki se pogosto uporablja v fizioterapiji, je terapija z vodo. Terapija z vodo lahko pomaga pri sprostitvi mišic in zmanjšanju stresa. Terapija s toplimi kopelmi ali savno lahko poveča proizvodnjo hormonov sreče in pomaga pri lajšanju napetosti.
 • Kombinacija fizioterapije z drugimi tehnikami za obvladovanje stresa, kot so na primer meditacija ali dihalne vaje, lahko pomaga pri izboljšanju duševnega in telesnega zdravja ter zmanjšanju stresa. Preden se odločite za fizioterapijo, se posvetujte s svojim zdravnikom, da boste izbrali najboljšo metodo za vaše potrebe.

Kako se lahko spoprimemo s psihičnim stresom?

Spremembe življenjskega sloga in spremembe mišljenja lahko pomagajo pri soočanju s psihičnim stresom. Med priljubljenimi strategijami za spopadanje s stresom so vadba, meditacija, tehnike sproščanja, pomoč prijateljev ali družinskih članov, psihoterapija ali pogovor s strokovnjakom za duševno zdravje. Določitev prioritete nalog in učinkovito upravljanje časa lahko zmanjšata tudi občutek preobremenjenosti in izboljšata obvladovanje stresa. Če simptomi stresa postanejo preveč obremenjujoči, je morda potrebno zdravniško zdravljenje ali zdravila za obvladovanje simptomov.

Kako lahko pri stresu kombiniramo senzorno integracijo?

Senzorna integracija je proces, ki vključuje zaznavanje, obdelovanje in razumevanje senzoričnih informacij, ki jih prejme naše telo. Ko smo pod stresom, se lahko naša senzorična obdelava spremeni, kar lahko povzroči dodatno obremenitev našega telesa in uma. Vendar pa lahko senzorna integracija pomaga pri spoprijemanju s stresom.

Ena izmed učinkovitih metod je kombiniranje senzorne integracije z drugimi tehnikami za obvladovanje stresa, kot je na primer dihalna vadba ali meditacija. S senzorno integracijo lahko izboljšamo svojo sposobnost obvladovanja čustev in telesne odzive na stresne situacije.

Senzorna integracija lahko vključuje različne metode, kot so masaža, akupunktura, terapija s pritiskom, terapija z umetnostjo, terapija s psom in druge tehnike, ki pomagajo zmanjšati stres in spodbujajo sprostitev. Te tehnike lahko pomagajo tudi pri izboljšanju naše sposobnosti koncentracije in na splošno izboljšanju kakovosti življenja.

Kako stres vpliva na avtizem ali adhd?

Stres lahko negativno vpliva na ljudi z avtizmom, saj so mnogi avtisti občutljivi na spremembe okolja, družbeno interakcijo in prekomerno senzorno stimulacijo. V stresnih situacijah se lahko povečajo njihove težave z obvladovanjem čustev, socialno interakcijo in prilagajanjem na spremembe. Poleg tega lahko stres povzroči tudi težave z zbranostjo, pozornostjo in kognitivno fleksibilnostjo, kar lahko vpliva na delovanje posameznika v vsakdanjem življenju.

Zaradi teh razlogov je pomembno, da posamezniki z avtizmom obvladujejo stres na učinkovit način. Obstaja več pristopov, ki se lahko uporabljajo pri obvladovanju stresa pri adhd ali avtizmu, kot so senzorna integracija, kognitivno-vedenjska terapija, meditacija in drugi pristopi.

Kombiniranje senzorne integracije z drugimi tehnikami za obvladovanje stresa lahko pomaga pri izboljšanju našega duševnega zdravja in nam omogoča boljše spopadanje s stresom. Če se soočate s stresom, se lahko posvetujete s strokovnjakom za senzorno integracijo ali drugim strokovnjakom za duševno zdravje, da vam pomagajo pri izbiri ustreznih tehnik, ki bodo najbolj učinkovite za vas.

Kako preprečiti psihični stres?

Preprečevanje psihičnega stresa vključuje spreminjanje načina življenja in spremembe v razmišljanju.

Prilagajanje življenjskega sloga, kot so:

 • redna vadba,
 • zdrava prehrana,
 • dovolj spanja,
 • izogibanje kofeinu, 
 • alkoholu in tobaku,

lahko pomaga pri preprečevanju stresa. Določitev mej, učinkovito upravljanje časa in izogibanje pretirani odgovornosti lahko tudi preprečujejo stres. Spreminjanje mišljenja, tako da se osredotočamo na pozitivne stvari in vidike življenja, lahko zmanjša tudi občutek stresa. Redno preverjanje telesnih simptomov, kot so:

 • nespečnost, 
 • izguba apetita,
 • utrujenost in razdražljivost,

lahko pravočasno opozori na stres in omogoči pravočasno ukrepanje.

Kako lahko delodajalci pomagajo pri obvladovanju psihičnega stresa?

Delodajalci lahko pomagajo zmanjšati stres na delovnem mestu s spreminjanjem delovnih pogojev in izvajanjem programov za zmanjšanje stresa. Delodajalci lahko izboljšajo ergonomijo delovnega mesta, zagotavljajo jasna pričakovanja glede nalog, omogočijo razporejanje delovnih ur in zagotovijo dovolj odmorov. Programi, kot so delavnice za obvladovanje stresa, ponudba storitev za svetovanje in podporo ter učinkovito komuniciranje, lahko prav tako pomagajo pri zmanjšanju stresa na delovnem mestu. Zavedanje o stresu na delovnem mestu in spodbujanje zdravega življenjskega sloga lahko prav tako izboljšata duševno zdravje zaposlenih.

Kako dolgotrajni psihični stres vpliva na zdravje?

Dolgotrajni psihični stres lahko vodi v različne zdravstvene težave. Stres lahko povzroči splošno telesno napetost, ki lahko privede do mišičnih napetosti, bolečin v hrbtu in glavobolov. Zelo dobro je obiskovati masaže. Stres lahko prav tako povzroči zvišanje krvnega tlaka, srčno-žilne težave, povečanje tveganja za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen. Stres lahko privede tudi do zmanjšanja imunskega sistema in povečanja tveganja za okužbe in bolezni. Poleg tega lahko dolgotrajni stres povzroči tudi težave s spanjem, depresijo, anksioznostjo in drugimi težavami z duševnim zdravjem.

Še nekaj za zaključek o stresu

Psihični stres je lahko resen problem, ki vpliva na fizično in duševno zdravje posameznika. Kljub temu pa obstajajo načini za obvladovanje in preprečevanje stresa. Spremembe življenjskega sloga, spremembe mišljenja in sprejetje ukrepov za zmanjšanje stresa na delovnem mestu so nekateri od načinov za obvladovanje stresa. Če simptomi stresa postanejo preveč obremenjujoči, je pomembno poiskati strokovno pomoč. Zavedanje o psihičnem stresu in sprejetje ukrepov za zmanjšanje stresa lahko izboljša duševno in fizično zdravje posameznika ter izboljša kakovost življenja.