Kako kolagen učinkuje na sklepe?

Kaj je kolagen za sklepe

Kolagen za zdrave sklepe – kaj pravijo študije?

Kateri je najboljši kolagen za sklepe?

Kaj mora vsebovati kolagen za sklepe?

Katere dodane aktivne sestavine so pomembne pri kolagenu za sklepe?

Kolagen za sklepe – da ali ne?

Ste vedeli, da je kolagen za sklepe Gaia naturelle lahko dodatek za normalno gibljivost sklepov in vzdrževanje normalne kostne integritete?

Kolagen je poznan kot ”lepotno prehransko dopolnilo”, ki učinkuje na kožo, nohte in lase. Nekateri, ga imenujejo kar ”eliksir mladosti”.

Kolagen shot 10.000 vsebuje 10 g hidroliziranega ribjega kolagena, MSM in hialuronsko kislino – vse sestavine, ki blagodejno vplivajo na bolečine v sklepih.

Vendar je kolagen veliko več kot samo ”lepotno prehransko dopolnilo”. Igra namreč pomembno vlogo v našem vezivnem tkivu in pomembno vpliva na mobilnost sklepov.

Sklepi nam omogočajo gibanje, vsakodnevna opravila, uporabo telefonov in udobno življenje.

Kolagen za sklepe potrebujemo, da uživamo in živimo življenje.

Kako kolagen učinkuje na sklepe?

Kolagen za sklepe deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj in ima ”elastični efekt”. Fleksibilnost sklepov in vezi v telesu je namreč v veliki meri odvisna od prisotnosti kolagena.

Če tečaji niso namazani, tudi vse ”škripa”, kajne?

Tako je tudi pri kolagenu za sklepe. Pomanjkanje kolagena lahko povzroči nemalo težav, ki začnejo oteževati gibanje.

Zakaj pride do pomanjkanja kolagena?

Zmanjšanje proizvodnje lastnega kolagena skozi leta

S starostjo se tekočina v hrustancih med sklepi zmanjšuje. Hkrati se zmanjšuje tudi proizvodnja kolagena.

 • okoli 25. leta se začne zmanjševati proizvodnja lastnega kolagena v telesu
 • pri 40 -tih postane upad kolagena večji kot dejanska proizvodnja v telesu
 • do 60. leta so naše zaloge kolagena že polovične v primerjavi z našimi 20 -timi leti.

Pojavijo se bolečine v sklepih, vnetje, občutek drgnjenja ”kosti ob kosti” in seveda manjša mobilnost.

Hitrejši upad kolagena za sklepe pa lahko povzročijo tudi prevelike obremenitve sklepov, kar pripelje do različnih poškodb.

Kaj je kolagen za sklepe?

Kolagen za sklepe je trenutno eno izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil na trgu. Verjetno se, marsikdo sprašuje, zakaj?

Kolagen je najbolj prisotna struktura beljakovina v našem telesu. Predstavlja namreč kar med 25 – 35 % beljakovin, kar je tretjina telesne sestave.

Najdemo ga torej povsod. V hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov, sklepih in laseh.

Poznamo kar 16 vrst kolagena, 80-90 % kolagena v telesu pa predstavljajo tipi I, II in III.

3 najpomembnejši tipi kolagena v telesu.

Tip kolagena opredeljuje kakšno strukturo ta tvori v telesu. Tekom predelave nativnega kolagena v hidrolizirane kolagenske peptide se ta struktura sicer poruši, tako, da je skoraj nemogoče ugotoviti iz katerega vira kolagen izhaja.

Kljub temu, pa z uživanjem določenega tipa kolagena telesu damo snovi, da samo tvori kolagen za sklepe tam, kjer ga v telesu najbolj primanjkuje.

 • Kolagen tip I je najbolj zastopan v koži, laseh, nohtih, organih, kosteh in ligamentih v kar 75-80%. Ta tip najboljše vpliva na našo kožo, lase in nohte.
 • Kolagen tipa II je v glavnem prisoten v tekočini, ki se nahaja med hrustanci v sklepih. Smiselno ga je uživati, kadar so prisotne bolečine v sklepih in pri osteartrozi.
 • Kolagen tipa III je drugi najpogostejši kolagen v tkivih. Največ ga je v pljučih, koži, črevesni steni, najdemo pa ga tudi v kosteh, hrustancu in drugih vezivnih tkivih.

Kolagen za zdrave sklepe – kaj pravijo študije?

Predklinične študije kažejo, da hidroliziran kolagen za sklepe spodbuja regeneracijo kolagenskega tkiva s povečanjem ne le sinteze kolagena, temveč tudi drugih sestavin matriksa (glikozaminoglikanov in hialuronske kisline).

Hidroliziran kolagen je le kolagen razbit na manjše delce – peptide, ki se bolj učinkovito absorbirajo. Dokazano je izkoristek hidroliziranega kolagena boljši od naravnega kolagena.

Klinične študije kažejo, da neprekinjeno uživanje hidroliziranega kolagena pomaga zmanjšati in preprečiti bolečine v sklepih, izgubo gostote kosti in staranje kože.

V klinični študiji, kjer so bili pregledani ljudje z osteoartritisom kolagena se je izkazalo, da se je pri ljudeh, ki so jemali kolagen, stanje izboljšalo za 20 %.

Kateri je najboljši kolagen za sklepe?

Na splošno se je treba pri izbiri kolagena za sklepe osredotočiti na njegov vir, torej iz katere živali prihaja.

Poznamo različne izvore kolagena:

 • goveji kolagen
 • svinjski kolagen
 • ribji kolagen

Goveji kolagenski peptidi so bogat vir kolagena tipa III in vsebujejo tudi kolagen tipa I. Primeren je za podporo kože, las in nohtov. Lahko pa je pridobljen tudi iz hrustančevine, takrat gre za tip II in je učinkovit pri podpori sklepov.

Tipi kolagena

Svinjski kolagen v največji meri vsebuje kolagen tipa III in nekaj kolagena tipa I, zaradi česar je primeren za podporo las, nohtov in kože.

Ribji kolagenski peptidi so bogat vir kolagena tipa I in je na splošno bolj učinkovit pri povečevanju celokupnega kolagena v telesu. Prav tako se dokazano do 150 % bolj učinkovito absorbira v naše telo od govejega in svinjskega kolagena.

Kaj mora vsebovati kolagen za sklepe?

Poleg izvora je pomembna tudi oblika kolagena za sklepe. Prehranska dopolnila s kolagenom, lahko najdemo v številnih oblikah, kot so prašek, mešanica, napitek, kapsule ali želatina.

Dejstvo je, da poleg kolagena, velikokrat vsebujejo tudi vitamine in minerale ter ostale aktivne sestavine. Nekatere sestavine so bistvene za sintezo kolagena oz. pripomorejo k njegovi funkcionalnosti, spet druge so dodana vrednost.

Vitamin C igra pomembno vlogo pri sintezi kolagena v telesu.

Eden od bistvenih sestavin, ki so dodane kolagenu je vitamin C. Vitamin C bi moral skoraj nujno vsebovati vsak kolagen. Zakaj?

Vitamin C namreč poveča sintezo kolagena v telesu in to kar za 6x. Sodeluje namreč pri postopku tvorbe prokolagena, ki ga telo ustvari iz kombinacije dveh aminokislin – natančneje glicina in prolina.

Prav tako vitamin C v procesu proizvodnje kolagena deluje kot antioksidant, ki uravnava sintezo kolagena in elastina.

Njegova antioksidativna narava pa  pomaga tudi zaščititi kožo pred prostimi radikali. Ti namreč uničujejo celice, ki tvorijo sestavne dele kože, kot je kolagen, in pospešujejo razgradnjo kolagena.

Če razmišljate o nakupu prehranskega dopolnila s kolagenom, poskrbite, da je v sestavo vključen tudi vitamin C. Tako boste od prehranskega dopolnila dobili kar največ. Še ena od teh sestavin je zagotovo cink.

Prehrana bogata s cinkom

Mineral, ki je najbolj poznan po tem, da je potreben za tvorbo kosti. Študije pa kažejo, da igra tudi pomembno vlogo pri spodbujanju proizvodnje kolagena.

Bodite pozorni, katere dodane aktivne sestavine, minerale in vitamine prehransko dopolnilo s kolagenom vsebuje. Seveda, se te razlikujejo tudi glede na dejstvo, kakšne učinke si želite.

Katere dodane aktivne sestavine so pomembne pri kolagenu za sklepe?

Kot smo že omenili, je dodana vrednost aktivnih sestavin odvisna od tega kakšnih učinkov si želite. Pri kolagenu za sklepe, si želimo, da:

 • pomagajo pri sintezi kolagena
 • olajšajo bolečine v sklepih
 • spodbujajo mobilnost sklepov

Omembe vredna aktivna sestavina je zagotovo MSM – mineral lepote. Spet tako kot kolagen, je MSM tudi veliko več kot samo ”mineral lepote”.

MSM

MSM oziroma metilsulfonilmetan je spojina, poznana kot prehranska oblika naravnega žvepla. Žveplo je tretji najpomembnejši mineral v našem telesu. Nobena skrivnost ni, da sodeluje pri številnih procesih:

 • skrbi za prožnost mišic
 • sodeluje pri tvorbi kolagena, elastina in hrustanca
 • skrbi za ravnovesje hormonov v telesu
 • vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema

Prav tako pa sodeluje v obnovi hrustanca. MSM v kolagenu za sklepe? DA.

Še ena od teh aktivnih sestavin, je definitivno hialuronska kislina. Kolagen za sklepe z dodatkom hialuronske kisline?

Seveda, v našem telesu namreč hialuronska kislina deluje kot naravni gel, ki sklepe navlaži in odpravi bolečine tudi pri ljudeh z osteoartritisom.

Dokazano je, da lahko spodbudi sintezo hrustančnega matriksa, zmanjša vnetje, spodbudi sintezo endogene hialuronske kisline ter izboljša prožnost in vlažnost sklepnega hrustanca.

Zaradi pomanjkanja hialuronske kisline se kosti začnejo drgniti ena ob drugo

Hialuronska kislina lahko obnovi običajno viskoznost sinovialne tekočine, saj je naravni glikozaminoglikan, ki zaradi svoje viskoznosti, elastičnosti in drugih reoloških lastnosti deluje kot ”blazina” in mazivo v sklepih in drugih tkivih.

Dodaten + pa je še dejstvo, da jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen, povečuje proizvodnjo hialuronske kisline v tkivih.

Kolagen za sklepe – da ali ne?

Definitivno, da. Kot smo že omenili prehranska dopolnila s kolagenom povečujejo sintezo lastnega kolagena v telesu. Hkrati pa povečujejo tudi proizvodnjo hialuronske kisline v tkivih.

Ko izbirate kolagen za sklepe, bodite pozorni na:

 • izvor kolagena
 • obliko prehranskega dopolnila
 • dodane aktivne sestavine

VIRI:

1 Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial

2 Hydrolyzed Collagen—Sources and Applications

Effects of Native Type II Collagen Treatment on Knee Osteoarthritis: A Randomized Controlled Trial