Uporaba sivke kot zdravilne rastline – nekoč in danes

Uporaba sivke kot zdravilne rastlineSivko so poznali že stari Rimljani. Zaradi značilnega, prijetnega vonja so jo uporabljali za odišavljenje prostorov ter kopeli. V srednjem veku so pripravke iz sivke uporabljali za preganjanje uši in moljev. Prav tako so verjeli, da posušeni šopki sivke med oblačili odganjajo kugo. Uporaba sivke ni zamrla niti med prvo svetovno vojno. Takratne ranjence so namreč velikokrat oskrbovali z obvezami, namočenimi v sivkino eterično olje, saj le-to deluje protibakterijsko.

Rastišče in razširjenost

Sivka je zimzelen, do pol metra visok polgrm, ki spada v družino ustnatic (Laminaceae). Rastlina ima podolgovate, ozke, sivo-zelene liste ter značilne modre do sivo-vijoličaste drobne cvetove, ki tvorijo klasu podobno socvetje. Cveti v juliju in avgustu. Raste na področju celotnega Sredozemlja. Na jugu Francije, v Dalmaciji, Grčiji in severni Afriki jo gojijo predvsem zaradi pridobivanja eteričnega olja, v naših krajih pa jo najdemo na številnih vrtovih kot okrasno rastlino. Najbolj razširjena vrsta je prava sivka (Lavandula angustifolia), njej sorodni vrsti pa sta širokolistna sivka (Lavandula Latifolia) in lavandin (Lavandula hybrida).

Uporaba sivke kot zdravilne rastline

Najpomembnejše snovi v sivki

Najpomembnejša snov v sivki je eterično olje (do 3 %), katerega glavni komponenti sta linalilacetat in linalool. Poleg eteričnega olja vsebuje rastlina še čreslovine (10 %), saponine, smolo in grenčine. Največ eteričnega olja imajo cvetovi, tik preden zacvetijo. Širokolistna sivka in lavandin vsebujeta več eteričnega olja kot ostale vrste sivke, zato iz njiju destilirajo eterično olje, ki se uporablja v parfumeriji. V ljudskem zdravilstvu se uporablja predvsem prava sivka.

Delovanje in uporaba

Sivka deluje blagodejno tako na kožo in dihala kot tudi na dobro počutje; ima pomirjevalni učinek na centralni živčni sistem (pomirja ter krepi spanec), delovala pa naj bi tudi nevroprotektivno (ščiti živčevje), antikonvulzivno (blaži krče) in tudi blago protimikrobno. Sivka se zaradi svojih prelepih cvetov uporablja tudi kot okrasna rastlina.

Sivko uporabljamo za izdelavo številnih pripravkov. Sivkin čaj umirja in blaži prebavne težave ter vetrove, prav tako pa ga lahko uporabimo za izpiranje ran, nego srbeče kože in masažo lasišča. Za izboljšanje prebave pomaga tudi, če pojemo kocko sladkorja, na katero smo kanili nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Ustna voda iz sivke pomaga preprečevati neprijeten ustni zadah. Hude glavobole lahko ublažimo tako, da si senca in tilnik masiramo s pripravki iz sivkinega eteričnega olja. Kopel iz sivke izboljša prekrvavitev, pomaga pri živčnih težavah v menopavzi, vegetativnih distonijah in ozeblinah. Sivka je pogosto sestavina pripravkov proti revmatičnim obolenjem, saj blaži bolečine in spodbuja krvni obtok.