Vitamini skupine B so skupina osmih hranilnih snovi, ki igrajo ključno vlogo v mnogih organih in telesnih sistemih. Čeprav v telesu sodelujejo v sinergiji z drugimi spojinami, pa opravljajo tudi svoje edinstvene funkcije. Vitamini skupine B so pomembni za pravilno delovanje telesnih celic. Telesu pomagajo pretvoriti hrano v energijo (metabolizem), ustvarjajo nove krvne celice in ohranjajo zdrave kožne celice, možganske celice in druga telesna tkiva.

Kaj so vitamini skupine B?

Vitamini skupine B so skupina osmih v vodi topnih vitaminov, ki igrajo ključne, tesno medsebojno povezane vloge v telesu. Te naloge vključujejo katabolične in anabolične encimske reakcije, sintezo nevrokemikalij in celično delovanje. Polega tega podpirajo delovanje možganov, metabolizma in proizvodnjo energije, ki so med bistvenimi funkcijami telesa.

Vitamini skupine B so razvrščeni glede na njihovo topnost v vodi in medsebojno povezane funkcije celične koencimske aktivnosti. Obstaja osem vrst vitamina B, od katerih ima vsaka svojo funkcijo:

 • tiamin (vitamin B-1)
 • riboflavin (vitamin B-2)
 • niacin (vitamin B-3)
 • pantotenska kislina (vitamin B-5)
 • vitamin B-6
 • biotin (vitamin B-7)
 • folat (vitamin B-9)
 • vitamin B-12

Skupaj jih imenujemo vitamini skupine B, oziroma kompleks vitamina B.

Vitamini skupine B se pogosto pojavljajo skupaj v istih živilih. Mnogi ljudje lahko dobijo dovolj vitaminov skupine B z uživanjem raznolike hrane, bogate s hranili. Tisti, ki ne morejo zagotoviti zadovoljiti svojih dnevnih potreb, pa lahko uporabljajo prehranske dodatke.

Ljudje lahko razvijejo pomanjkanje vitaminov B, če ne dobijo dovolj vitaminov iz prehrane ali prehranskih dopolni kot so multivitamini. Do pomanjkanja lahko pride tudi, če njihovo telo ne more pravilno absorbirati hranil ali če jih telo zaradi določenih zdravstvenih stanj ali zdravil izloči preveč.

Vitamini skupine B [8 vrst vitamina B]

Tiamin (vitamin B-1)

B kompleks
Vitamini B-kompleks z vitaminom C

Med vitamini skupine B je B-1 vitamin, ki ga telo potrebuje za razgradnjo molekul sladkorja (ogljikovih hidratov) iz hrane.  Srce, jetra, ledvice in možgani vsebujejo velike količine tiamina.

Tiamin se nahaja je v žitaricah, testeninah, rižu, svinjini, školjkah, postrvih in oreščkih. Pomanjkanje vitamina B-1 je povezano z izgubo telesne teže in apetita, težavami s spominom ali zmedenostjo, težavami s srcem, mravljinčenje in otrplost v rokah in nogah, izgubo mišične mase, slabimi refleksi itd.

Riboflavin (vitamin B-2)

Riboflavin je bistvenega pomena za proizvodnjo energije, razgradnjo maščobe, zdravil in steroidnih hormonov ter za pretvorbo vitamina B-6 v koencim, ki ga telo potrebuje.

Pomanjkanje riboflavina je redko, vendar se lahko pojavi, kadar ima oseba endokrino bolezen, kot so težave s ščitnico ali nekatera druga stanja. Pri osebi, ki ji primanjkuje riboflavina se lahko kažejo spremembe na koži, rane na vogalih ust, otekanje ust in grla, razpokane ustnice in izguba las.

Niacin (vitamin B-3)

Telo pretvori niacin v koencim, ki pomaga pri pretvorbi energije v ogljikovih hidratih, maščobah in beljakovinah v obliko, ki jo telo lahko uporabi. Hrana, ki vsebuje niacin je meso, perutnina in ribe, tudi stročnice in jajca.

Pantotenska kislina (vitamin B-5)

Pantotenska kislina je potrebna, da telo ustvari nove koencime, beljakovine in maščobe. Živila s pantotensko kislino so goveja jetra, sončnična semena, piščanec, ohrovt, brokoli, tuna, avokado in polnozrnate žitarice.

Pomanjkanje pantotenske kisline se kaže kot glavobol, razdražljivost nespečnost.

Vitamin B-6

Vitamin B-6 ali piridoksin ima med vitamini skupine B vlogo vlogo pri več kot 100 encimskih reakcijah. Sodeluje pri presnovi aminokislin, razgradnji ogljikovih hidratov in maščob ter razvoju in normalnemu delovanju možganov. Vitamin B-6 med drugim najdemo v čičeriki, tuni, lososu, perutnini, krompirju in sadju (razen v citrusih).

Pomanjkanje vitamina B-6 lahko povzroči anemijo, luščenje ustnic in oslabljen imunski sistem. Razvoj avtoimunih bolezni kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.

Biotin (vitamin B-7)

Človeško telo potrebuje biotin za razgradnjo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Hrana, ki vsebuje biotin B-7 so jajca-rumenjaki, losos, svinjina, polnozrnata živila. Znaki pomanjkanja biotina vključujejo izpadanje las, izpuščaje, depresijo in utrujenost.

Folat (vitamin B-9) – folna kislina

Folat je bistvena za sintezo DNK in razvoj rdečih krvničk. Zelo pomembno je, da ga nosečnice zaužijejo dovolj, saj zmanjšuje tveganje za prirojene okvare ploda. Naravni folat najdemo v  avokadu, papaji, pomarančnem soku, jajcih in fižolu.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 vsebuje mineral kobalt in ga včasih imenujejo tudi „kobalamin“. Telo uporablja vitamin B-12 za ustvarjanje novih rdečih krvnih celic, sintezo DNA, možganske in nevrološke funkcije.

Vitamin B-12 se naravno pojavlja v živalskih proizvodih, kot so školjke, goveja jetra, losos, govedina, mleko in jogurt.

Simptomi pomanjkanja vitamina B-12 lahko vključujejo utrujenost, zaprtje, izgubo apetita, odrevenelost…

 

Zakaj je sinergija med posameznimi oblikami vitamina B tako pomembna?

Hranila, ki jih zaužijemo s hrano niso naravno izolirana, temveč jih najdemo skupaj s številnimi drugimi hranili, encimi in fito-kemikalijami. Sinergija se pojavi, kadar interakcija med spojinami povzroči učinke, ki so večji od posameznih učinkov posamezne spojine.

Sinergija lahko pomaga izboljšati absorpcijo, porazdelitev, presnovo aktivnosti, uporabo in delovanje hranil.

b12 kompleks
B12 kompleks Viridian + B12

Da bi zagotovili optimalni učinek, je pomembno, da se vitamini in minerali učinkovito absorbirajo. To pomeni, da se morajo porazdeliti in med presnovo sodelovati v širokem spektru sinergijskih interakcij z encimi, kofaktorji in drugimi hranili.

Na sposobnost telesa, da ustvari visoko stopnjo sinergije vplivajo različni dejavniki. Med te dejavnike sodijo:

 • genetika,
 • prehrana,
 • življenjski slog,
 • spol,
 • starost in
 • raven stresa.

Ravno zaradi tega se lahko učinkovitost prehranskega dodatka med posamezniki bistveno razlikuje. Vsi ti dejavniki vplivajo kako koristen bo prehranski dodatek, ki ga uživamo. To dejstvo je gonilna sila pri razvoju novih in obstoječih izdelkov na trgu prehranskih dopolnil. Podjetje Terranovahealth, ki razvija in proizvaja prehranska dopolnila blagovne znamke terranova poudarja, da med ključnimi sestavinami prehranskih dopolnil niso le hranila.

Vitamini skupine B in sinergija  [Dva primera]

Vitamin B6 je pomemben vitamin B z različnimi koristnimi vlogami v človeškem telesu. Terranova B6 je v aktivni obliki piridoksal-5-fosfata in ima edinstven kompleks Magnifood, bogat z naravnimi vitamini in minerali skupine B, ki olajšajo uporabo vitamina B6. Sestavine vključujejo stabilizirane riževe otrobe, sok rdeče pese in zelenjavo ter bučna semena .

Terranova Vitamin B12 je oblikovan tako, da poveča absorpcijo in uporabo tega pomembnega hranila. Običajno je absorpcija peroralnega dodatka B12 minimalna, zlasti pri populacijah z zmanjšano vsebnostjo želodčne kisline. Dodatek korenine ingverja in korenine encijana v kompletu Magnifood pomaga pri spodbujanju sproščanja želodčne kisline in drugih želodčnih sokov, kar pomaga aktivirati notranji faktor.

To je  v želodcu proizveden glikoprotein, ki je potreben za absorpcijo vitamina B12. To negira trditev, da je tak prehranski dodatek potrebno uživati tako, da ga damo pod jezik. Poleg tega, formulacija uporablja obliko metilkobalamina vitamina B12, ki je aktiven pri absorpciji, v nasprotju s cianokobalaminom, ki mora opraviti več korakov pretvorbe, po študijah še vedno ni tako učinkovit.

Povzetek

Vsak od vitaminov skupine B ima svoje edinstvene funkcije.  Uživanje zdrave in raznolike prehrane bo na splošno zagotovilo vse vitamine B, ki jih človek potrebuje. Pomembno je kakšno je zdravstveno stanje osebe, saj to vpliva na sposobnost telesa, da absorbira in pretvori vitamine.

Ljudje lahko pomanjkanje vitaminov B zdravijo in preprečijo s povečanjem prehranskega vnosa visoko vitaminske hrane ali z jemanjem vitaminskih dodatkov. Pred jemanjem kakršnih koli dodatkov se posvetujte z zdravnikom.

(1)Healthline