Na našem informacijskem portalu, tokrat opisujemo arganovo olje za nego kože na podplatih.

Osnovna nega stopal obsega umivanje nog in nanašanje mastne kreme ali olja na kožo. Podplati so zelo izpostavljen del telesa, ki mu ponavadi ne posvečamo dovolj pozornosti, zato se pogosto na podplatih naredi trda koža. Zato je redna nega kože na podplatih zelo pomembna. Poleg rednega umivanja s toplo vodo lahko za noge skrbimo tudi z masažo, ki jo lahko izvajamo z arganovim oljem.

Masaža podplatov z arganovim oljem

Po vsaki kopeli si stopala dobro obrišemo, posebno moramo paziti, da ne ostane vlažna koža med prsti nog. Nato nanesemo na kožo arganovo olje, ki ga prej ogrejemo med dlanmi. Arganovo olje vnašamo v kožo z masažo. Najprej masiramo podplat s krepkim glajenjem z dlanjo od prstov do pete. Zatem vzamemo stopalo v naročje in in s palcema obeh rok krožno masiramo stopalni lok in z dlanmi rok gladimo zunanji in notranji rob stopala hkrati, od prstov do gležnjev.

Nato masiramo izmenoma z dlanmi obeh rok še hrbtišče stopala, prav tako od prstov do gležnjev.

Kadar so naše noge še posebej utrujene in nas čaka še dolg dan, jih lahko na hitro osvežimo. Najprej jih umijemo s toplo vodo in obrišemo, si z arganovim oljem na hitro zmasiramo stopala in si jih nato natremo z rožno vodo ali s kolonjsko vodo in seveda oblečemo sveže nogavice.

arganovo olje nega kože podplati

Nega trde in zadebeljene kože na podplatih

Trda koža na podplatih so odmrle kožne celice, ki se nabirajo na povrhnjici in je odziv na dejavnike iz okolja, saj se telo ves čas brani pred izgubo vlage na eni strani, na drugi strani pa se brani pred prodiranjem škodljivih snovi iz okolja. Odmrle celice so sploščene in se nalagajo ena na drugo, najdebelejša plast odmrlih celic se ponavadi naloži na petah, občasno pa tudi pod palci.

Trdo in zadebeljeno kožo na podplatih, ki še posebno rada razpoka na petah, vsak večer nežno namažemo z ogretim arganovim oljem.

Po kopeli, ko je koža zmehčana, pa lahko trdo kožo skušamo odstraniti tudi s strgalom za trdo kožo, uporabite pa lahko tudi plovec v  kamen ali prahu.

S plovcem v kamnu krožno drgnemo po trdi koži in jo nežno odstranimo.

Vir:

Eppinger Michael, Zdravilna zelišča

Wolfang Hensel, Katera zdravilna roža je to

Ključne besede: arganovo olje nega kože podplati

Preberite še: Jojobino olje