Kokosovo olje je zelo stabilno. Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščobnih kislin se dolgo ne pokvari in ostane dlje časa sveže. Življenjsko dobo izdelkov, v katere ga primešamo se posledično podaljša. Je tudi eno od najpogosteje uporabljanih olj v prehranski in kozmetični industriji. Primerno je za nego kože, las ali pa za lahko masažno olje. Kožo ohranja gladko, navlaženo in mehko. Ker vsebuje vitamine A, B in E, jo tako obvarujejo pred prezgodnjim staranjem ter gubam. Varuje tudi pred nastankom prostih radikalov. Kokosovo olje je učinkovito tudi pri lajšanju posledic prekomernega sončenja. Ker se zelo dobro vpija, kožo neguje tudi globinsko.

Video – zdravstvene prednosti uporabe kokosovega olja

Kokosovo olje naj bi imelo kot prehrana blagodejne učinke na srce in ožilje, izgubi odvečnih kilogramov in urejeno presnovo. Trigliceridi v olju v jetrih izgorevajo hkrati z zaužitimi ogljikovimi hidrati in tako povečajo celokupni izvor energije.

Prednosti uporabe kokosovega olja pred živalske maščobe

Živalske maščobe so sestavljene iz dolgoverižnih nasičenih maščobnih kislin, medtem ko je kokosovo olje sestavljeno iz nasičenih srednjeverižnih trigliceridov. Te maščobne kisline so lahko prebavljive in se štejejo kot pomemben sestavni del vsake celice. Izboljšajo absorpcijo kalcija in magnezija, kot tudi v maščobi topnih vitaminov.

kokosovo olje
Kokosovo olje je zelo stabilno zato je eno najbolj uporabljenih olj v prehranski in kozmetični industriji.

Zmanjšanje telesne mase in pozitivni učinki kokosovega olja na kožo

Zahvala za zmanjšanje telesne mase lahko gre kokosovem olju. To so v preteklosti ugotovili tudi Ameriški kmetje, ki so s kokosovim oljem poskušali zrediti živino, so pa dosegli ravno nasprotno: krave so ob uporabi kokosovega olja izgubile na teži.

Razlog za to je, da so maščobne dolgoverižne kisline večinoma deponirane v maščobnih zalogah, srednjeverižne maščobne kisline pa se uporabljajo za proizvodnjo energije.

Kaj pravijo o kokosovem olju na spletnih forumih?

Kokosovo olje pomaga spodbujati metabolizem in pomaga pri izgorevanju več kalorij. Na ta način posledično pomaga do zmanjšanja telesne mase.

Pri temperaturi do 24 °C je trdo snežno belo, nad 24 °C pa postane tekoče in prozorno.  Olje pridobivajo z hladnim stiskanjem kopre, posušenega belega mesa iz zrelih sadežev kokosa. Kokosove palme zrastejo okoli 20 metrov v višino in rastejo predvsem na področjih ob ekvatorju.

Sestavine kokosovega olja:

Vsebnost maščobnih kislin v kokosovem olju:

  • kapronska kislina 0 – 0,8
  • kaprilna kislina 5,0 – 9,0
  • kaprinska kislina 4,0 – 11,0
  • lavrinska kislina 53
  • miristinska kislina 13,0 – 20,0
  • palmitinska kislina 8,0 – 12,0
  • stearinska kislina 1,0 – 4,0

Enkrat nenasičene maščobne kisline:

  • palmiteolinska kislina 8,0 – 12,0
  • oleinska kislina 3,5 – 6,0

Večkrat nenasičene maščobne kisline:

  • linolna kislina 0,9
  • linolenska kislina 1,0 – 4,0

Lastnosti kokosovega olja:

  • Vonj: vonj po kokosu
  • Viskoznost: srednja
  • Topnost: v alkoholu in oljih, netopen v vodi
  • Saponifikacijsko število: 0,242 – 0,263
  • Refrakcijski indeks: 1,4705 – 1,4717
  • Peroksidno število: max. 10
  • Neumiljanje (%): manj kot 0,5%
  • Kislinsko število: max. 4
  • Jodovo število: 7 – 10
  • Gostota:: 0,919 – 0,937
  • Botanično ime: Cocos nucifera
  • Barva: bela v trdnem in prozorna v tekočem stanju

Priporočamo še ogled ostalih naših prispevkov na blogu.

One thought on “Kokosovo olje – Cocos nuciferia

Comments are closed.