Pogosto slišimo ljudi, da ne smejo uživati pšenice in podobnih sestavin. Nekateri se vprašamo, zakaj? To je zato, ker so alergični na gluten, ki je pogost pojav raznih bolezni. Celiakija je ta nadležna bolezen oziroma težava, ki jim ne dovoli jesti to žitarico. Niso pa samo brezglutenski izdelki primerni za te, ki se borijo z celiakijo. Tudi drugi si lahko pripravimo take jedi oziroma si jih kupimo že pripravljene. Nekaj zanimivih jedi brez glutena lahko naročite tudi iz spletne strani. Zlata prička spletna trgovina ima na zalogi kar precej izdelkov.

Kaj je sploh gluten, mislim da se to marsikdo danes vpraša? To je beljakovina, ki se nahaja v žitih, kot je pšenica, ječmen, rž in oves. Najprej vedno pomislimo na moko, ker iz žit dobimo moko. Pozabimo pa včasih, da se moka nahaja tudi v drugih sestavinah. Zato, ko slišimo od zdravnika napotek, da ne smemo uživat več glutena, moramo dobro preučiti jedilnik. Paziti moramo dalje na prehrano, paziti na kruh, juhe, testenine in še na marsikaj drugega. Res, da se naše življenje malo spremeni, da moramo biti na dieti, ostanemo isti, jemo normalno, samo malo drugačno hrano. Saj, če se ne bomo držali navodil, ne bo z našimi težavami nič boljše. Ne bodo same od sebe izginile, ker celiakija je bolezen.

gluten

Imunski sistem napade tanko črevo in takrat nastanejo težave. Gluten je v žitaricah, ampak mi še vedno lahko uživamo riž ali ajdo. Danes res ni težko v trgovinah poiskati jedi, ki ne vsebujejo glutena. Prav tako si lahko sami pripravimo ogromno jedi, samo malo volje moramo imeti. Mogoče je začetek težak, ampak ljudje hitro pridejo v nov tempo in si pripravljajo nove jedilnike. Tudi sami boste hitro ugotovili, kdaj se pojavijo te težave. Zdravnik pa bo tisti, ki bo vse skupaj potrdil, vas podučil in vam dal diagnozo.