Zadnje čase imam redno težave z očmi. Pa ne mislim takšne, da slabo vidim. Očala imam že nekaj časa in sem s tem sprijaznjena, pravzaprav sem si z očali všeč. Ne, ni to. Gre za to, da me oči pečejo in so suhe. Pa tudi srbijo me. Opažam, da je najhuje zjutraj ali ko se zdaj v zimskem času vozim z avtom in mi gretje piha v oči. A kako se je vse skupaj začelo?

Ko suhe oči in srbeče veke postanejo moj vsakdan

Delam kot prevajalka, kar pomeni, da za računalnikom preživim vsaj 8 ur na dan, pogosto prevajam tudi ob vikendih. Prebrala sem, da je težava pri delu za računalnikom ta, da takrat veliko manj mežikamo. Mežikanje pa je nujno potrebno za vlaženje oči, saj se z njim porazdelijo po očeh solze. Solze so ključne za vlaženje oči, sestojijo pa iz treh slojev, ki vsi prispevajo k temu, da je oko navlaženo, tako kot mora biti. Solze torej niso samo za to, da jokamo, ko smo žalostni ali veseli, pač pa so zelo pomembne za zdravje oči.

No, ker torej v življenju premalo mežikam zaradi pretirane uporabe računalnika (rada tudi gledam serije in seveda, kot vsi, uporabljam pametni telefon), so moje oči sčasoma postale suhe. Temu nikoli nisem posvečala pretirane pozornosti, saj občutek ni bil prehud. Včasih me je nekaj dražilo v očeh, ampak sem to odmislila. Pač takrat občutek še ni bil tako nadležen. Moram pa povedati, da sem večkrat opazila drobne rumene pikice na robovih vek, ki so me tudi srbele. Po duši sem mazohist in uživam v stiskanju raznih izpuščajev, zato sem ponavadi tudi te pikice popraskala, da so počile in se na ta način odstranile.

Mojeoko.si mi je pomagalo ugotoviti, da imam suhe oči

Povedati moram tudi, da najprej niti vedela nisem, da imam suhe oči. Niti sanjalo se mi ni, kaj to pomeni in da gre za bolezen, ki muči čedalje več ljudi – predvsem v zahodnem svetu. Ko pa sem se enkrat spet zbudila z neprijetnim občutkom v očeh in vekah, ki je že mejil na bolečino, se začela malo brskati po spletu in naletela na tale članek na portalu za očesne bolezni mojeoko.si: Odgovori strokovnjakov o bolezni suhih oči. Gre za zbirko vprašanj, ki jih bolniki z boleznimi s suhimi očmi postavljajo oftalmologom. Po prebranem sem ugotovila, da gre za moje sotrpine in da imam tudi jaz bolezen suhih oči.

Žal tudi to še ni bil dovoljšen wake-up call. Še vedno nisem poskrbela za svoje oči, kot bi bilo treba. In to kljub temu, da sem v članku prebrala, kako je treba suhe oči čim prej reševati, ker lahko sicer pride do poškodb očesne površine.

Moje težave z očmi in neznosen glavobol

Potem pa sem se začela zbujati z grozno bolečino v očeh. Pravzaprav ni bilo čisto tako. Zbudila sem se, začutila težave z očmi in res suhe oči ter predvsem čuden občutek v vekah, nato pa me je v roku 10 minut začela boleti glava. Spomnim se, da sem to prvič začutila, ko sem bila z družino na počitnicah na hrvaškem morju. Takoj sem poguglala simptome in na hrvaškem spletu naletela na članek, kako je lahko “pečenje očiju” povezano z glavobolom.

Postalo mi je vse jasno. V članku je omenjena povezava s suhimi očmi in težavami z živci, konkretneje obraznim živcem. V preteklosti sem imela tudi epizode trigeminalne nevralgije, ki je na srečo izzvenela, a o tem kdaj drugič … Trigeminalna nevralgija je prevzaprav vnetje obraznega živca. Prebrano je v celoti ustrezalo mojim simptomom. Naletela sem na še več člankov o težavah s suhimi očmi v povezavi z različnimi drugimi boleznimi, npr. štitnjaču, kot se po hrvaško reče ščitnici. Imam hipertirozo in to je bil še en dokaz več, da moje oči niso zdrave in da moram ukrepati. No, malo sem tudi hipohonder, zato sem pomislila tudi, da imam za povrh še Sjogrenov sindrom , ko sem naletela tale hrvaški članek.

Mojeoko.si ponudi rešitev za suhe oči

Takoj ko sem se vrnila domov z dopusta, sem zavila v lekarno in nabavila kapljice za oči Thealoz Duo, ki so priporočene na spletni strani Moje oko. Te kapljice na povezavi so meni zelo pomagale. Vkapavati sem si jih začela večkrat na dan. Najprej po potrebi, potem pa sem jih začela preventivno uporabljati petkrat na dan, kolikor največ priporoča proizvajalec (francoski Laboratoires Thea). Na embalaži lahko preverimo, da so kapljice precej naravne, saj vsebujejo dve učinkovini, ki sta sicer prisotni v naravi: hialuronsko kislino in trehalozo. Bila sem vesela, da sem izbrala dober izdelek za svoje oči.

kapljice za oči Thealoz Duo preženejo težave z očmi

Težave z očmi še niso povsem odpravljene …

Ker me kljub uporabi kapljic tu in tam še vedno doleti glavobol, ki vsaj po mojem mnenju nastane kot posledica suhih oči, sem raziskovala naprej in odkrila, da imam pravzaprav težave z Meibomovimi žlezami. Te žleze so odgovorne za izločanje meiboma v solzni film. Ta na nek način “namasti” oko, ker gre za lojni izloček. To so mi povedale tiste pikice na robovih vek, ki sem jih že omenjala. Gre za izpuščaje na izvodilih meibomovih žlez, ki se zamašijo. Iz tega razloga solze niso več take, kot bi morale biti, saj jim manjka ena od pomembnih komponent.

Iz tega razloga si ob večerih na oči položim tople obkladke, saj naj bi ti odmašili meibomove žleze zaradi toplote, ki na žleze vpliva blagodejno. Dobro je tudi, če si veke pomasiramo, ampak to se mi za zdaj še ne ljubi. Mogoče bo kdaj treba, ampak trenutno prakticiram samo obkladke.

Odločila sem se tudi, da bom uživala omega 3 kapsule, saj naj bi pomagale proti suhim očem. Rekla sem si, da škoditi ne more.

Tako, zaključimo za danes. Javim se, ko bom imela morda že kaj povedati glede omega 3 maščobnih kislin in če bodo pregnale moje težave z očmi.