Prekomerno nastavljanje sončnim žarkom ni preveč zdravo. Paziti moramo, da uporabimo ustrezno zaščito pred soncem. Vendar tudi uporaba zaščite pred soncem, ki temelji na kemičnih sestavinah, ni najbolj varna izvira. Se torej tudi vi spogledujete s tem, da preizkusite naravne možnosti za zaščito pred soncem?

Že od majhnega si svojo kožo ščitimo pred soncem, poskušamo ostati zdravi in se izogniti razvoju kožnega raka. Izkazalo se je, da lahko številne sestavine v kremah za sončenje dejansko spodbujajo rast rakavih celic. Sredstva za preprečevanje sončnih opeklin, ki ne temeljijo na mineralnih sestavinah, niso najbolj zdrava izbira. Vendar pa vseeno ne smemo povsem zapreti sončnim žarkom, poti do naše kože. Sonce je med viri vitamina D še vedno najboljši vitamin D, ki ga imamo na izbiro.

Ves vitamin, ki ga potrebujemo, nam sonce dovede s približno dvajsetimi minutami izpostavljenosti na dan. Majhen delež sonca je torej dobra stvar, še posebej, če imate dovolj zdravih maščob, ki jih telo potrebuje za ustvarjanje vitamina D. Zaščita pred soncem je vseeno nujna. Naravne možnosti za zaščito pred soncem pa veliko boljša izbira od kemične alternative.

100% Naravna krema za sončenje
100% Naravna krema za sončenje

Vseeno je seveda potrebno skrbeti za opekline in preveliko izpostavljenost soncu. Koža postane svetlo rdeča, če z izpostavljenostjo pretiravate, zato seveda z razlogom zelo peče. To je vaše telo, ki vam daje vedeti, da ste storili nekaj, česar ne bi smeli. Izkoristite prednosti sončne svetlobe, vendar ne pretiravajte. Tu je nekaj naravnih načinov pomoči.

1. Nosite oblačila

Oblačila so najboljša krema za sončenje. Vpijajo ali odbijajo sončno svetlobo in varujejo kožo. Po prvih dvajsetih minutah sončenja si oblecite nekaj oblačil. Izberite bela oblačila, da odbijajo več svetlobe in vas poleti hladijo.

2. Jejte hrano, ki je bogata z antioksidanti

Uživanje hrane, bogate z zdravimi maščobami in antioksidanti, pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, vključno z UV-poškodbami. To pomeni, da bi morali poseči po sadju in zelenjavi, ki vsebuje karotenoide (beta karoten) in druge močne antioksidante. Uživati morate zelenjavo in sadje čim bolj temne barve. Namreč približno lahko ocenimo, kateri karotenoidi prevladujejo v sadju in zelenjavi glede na barvo sadeža oz. zelenjave.

Zelena barva nam razkrije, da količinsko prednjači beta karoten, oranžna barva nam izda, da gre za visoke koncentracije tako beta karotena kot ostalih provitamin-A karotenov. Rumeno sadje in zelenjava pa pretežno vsebuje ksantofile – podskupino karotenoidov, ki so obarvani intenzivno rumeno, a so pretežno “antioksidativno” učinkoviti. Med nevitaminske karotenoide pa štejemo tiste, ki so obarvani rdeče in vijolično, so pa zelo močni antioksidanti. (1)

Uživajte tudi oreščke, semena, kokosovo olje, avokado, morsko zelenjavo in mikroalge za najboljše omega maščobne kisline in celo nekaj zdravih nasičenih maščob. Karotenoidi koži dajejo zdrav bronast sijaj tudi brez sončne svetlobe.

3. Astaksantin

Antioksidant je karotenoid in daje lososu rdečkasto rožnato obarvanost. Pridobivajo ga iz mikroalg, ki proizvajajo astaksantin, da se zaščitijo pred UV žarki. Astaksantin je močnejši od vitamina C, vitamina E ali koncim Q10. Ščiti našo kožo pred sončnimi poškodbami in celo pomaga preprečevati poškodbe DNK z ultravijoličnimi žarki. Je dobesedno krema za zaščito pred soncem v tableti, ščiti pa tudi srce, možgane, sklepe in oči.

4. Olje iz rdečih malin

To je ena najboljših krem za zaščito pred soncem. Povprečno znaša med 28-50 SPF in blokira moteče UVB žarke.

5. Korenčkovo olje

Korenčkovo olje je morda nekoliko težje najti, vendar se ponaša z 38–40 zaščitnim faktorjem in ima tudi nekaj dobrih karotenoidnih antioksidativnih učinkov.

6. Olje iz pšeničnih kalčkov

Olja iz pšeničnih kalčkov so naravno vlažilna, medtem ko tvorijo SPF 20.

7. Sezamovo olje

Naravne možnosti za zaščito pred soncem vključujejo tudi razna olja. Sezamovo olje blokira 30% sončne svetlobe in vam omogoča, da se dlje zadržite na soncu, ne da bi se opekli. Uporabite ga vsako uro ali dve, če nameravate biti zunaj dalj časa.

8. Kokosovo olje

Kokosovo olje blokira približno 20% sončnih žarkov. To pomeni, da lahko na soncu uživate 20% dlje kot običajno, ne da bi se opekli. To v resnici ni veliko dalj časa, zato ne mislite, da ste ure in ure lahko odkriti. Kokosovo olje tudi vlaži kožo, zmanjšuje vnetja in omejuje sončne poškodbe. Kokosovo olje deluje še bolje, če ga tudi zaužijete. Bori se proti notranjim vnetjem in prispeva k normalni proizvodnji vitamina D.

9. Aloe Vera

Aloe vera gel pogosto uporabljamo po sončnih opeklinah, da pomirimo vročo in razdraženo kožo. Tudi če se namažemo pred sončenjem deluje tako, da blokira približno 20% sončne svetlobe. Podobno kot kokosovo olje.

10. Ostala olja iz semen in oreščkov

Naravne možnosti za zaščito pred soncem - jojobino oljeObstaja veliko olj, ki so odporna proti soncu, hkrati pa še vedno omogočajo naravno tvorjenje vitamina D. Morda ne bodo delovale tako učinkovito kot zgoraj naštete, vendar bodo krajši čas dosegale svoj namen. Poskusite arašidovo olje, konopljino olje, lucerno, jojobino olje, karitejevo maslo, oljčno olje, avokadovo olje, olje rakitovca in olje makadamije.

11. Naravne kreme za sončenje

Preverite etikete. Številna podjetja – na primer podjetje Lavera – ponuja naravne mineralne kreme za sončenje. Naravne možnosti za zaščito pred soncem pa vključujejo tudi izdelavo svoje lastne zaščite pred soncem. Lahko poizkusite izdelati tudi svojo kremo. Nabaviti morate sestavine, kot sta čebelji vosek in cinkov oksid v prahu ter jih po določeni recepturi zmešati skupaj. Tukaj se lahko poučite o tem ali je boljša naravna ali sintetična kozmetika.

Če vas je sonce kljub vsem nasvetom opeklo, si poglejte naravna zdravila proti sončnim opeklinam.

10 Naravne možnosti za zaščito pred soncem [Naravna zdravila za lajšanje sončnih opeklin]

  • Manj sonca. Preventiva je vedno boljša kot kurativa. Vsak dan potrebujemo odmerek sončne svetlobe, vendar le približno deset do dvajset minut in ne ure in ure praženja kože na soncu. Držite se sence in uporabite naravne kreme za zaščito pred soncem, ko veste, da boste veliko časa preživeli zunaj.
  • Aloe vera. To je najpogosteje uporabljeno zdravilo in to ne brez razloga. Gel iz te rastline hladi, ščiti, lajša opekline in pospeši celjenje. Če je mogoče, uporabite sveži gel iz živih rastlin, da se izognete nepotrebnim kemičnim dodatkom.
  • Vitamina E in C. Vitamin E lahko nanesete neposredno na kožo, da pomaga pri hidraciji in spodbuja celjenje, vendar sta ta dva vitamina najboljša, če ju jemljete interno pred izpostavljenosti soncu. Oba sta antioksidanta, ki bosta pomagala ustaviti UV žarke, preden bodo povzročili škodo.
  • Jabolčni kis. Kis hladi kožo, medtem ko hlapi. Jabolčni kis je poln vitaminov in mineralov, ki pospešujejo proces celjenja. Lahko ga zmešamo v mlačno kopel ali v razmerju 1:1 z vodo ter ga uporabimo kot razpršilo.
  • Mrzli tuš – Hladna voda odvzame toploto, da pomiri in zmanjša opekline.
  • Soda bikarbona. Soda bikarbona je antiseptična in lajša srbenje kože. Nekaj sode zmešajte v mlačni kopeli ali s hladno vodo, da nastane osvežilna pasta, ki odvaja toploto, ko voda izhlapi.
  • Med. Med deluje antibakterijsko in protivnetno. Uporablja se lahko za ureznine, odrgnine, podplutbe in opekline, da spodbudi celjenje.
  • Paradižnik. Vsebuje likopen, močan antioksidant. Kožo ohladi in zaščiti pred poškodbami. Učinek deluje še bolje pri preprečevanju sončnih opeklin in ne samo za lajšanje (lokalno na koži). Ljudje, ki jedo paradižnik, so manj nagnjeni k poškodbam ultravijoličnih žarkov.
  • Ovseni kosmiči. Tudi to je že dolgo časa domače zdravilo za sončne opekline. Ovsena kaša blaži opekline in ima protivnetne lastnosti, ki odpravljajo bolečino. Uporablja se lahko v mlačni kopeli ali kot hladna zmes.
  • Avokado je eno najbolj hranljivih živil, ki jih imamo. Vsebuje veliko koristnih vitaminov, mineralov, antioksidantov in zdravih maščob, ki pomagajo rehidrirati kožo in pomagajo pri zdravljenju. Nanesite ga kot pasto in zmešajte z aloe vero za še večjo hladilno in zdravilno moč.

Obstaja na stotine naravnih domačih zdravil. Poskusite s kamilico, sivko, čajevcem, gorčico, kečapom, mlekom ali jogurtom in celo namočenimi chia semeni- Na ta način se znebite bolečine, rdečice in nelagodja zaradi prevelike izpostavljenosti soncu.

Preberite še: Vitamini skupine B

Viri: