S POGANJANJEM PEDALOV ŽENSKEGA KOLESA DO ZMANJŠANJA CELULITA

V borbi proti celulitu se podajte na svoje žensko kolo!

Celulit najlažje prepoznamo po značilnih spremembah kože na stegnih, bokih, zadnjici in nadlahteh, ki prične dobivati čedalje bolj nagrban videz, podoben pomarančni lupini. Predstavlja eno najpogostejših tegob in estetskih težav žensk, saj po nekaterih ocenah prizadene kar 80% vseh pripadnic nežnejšega spola.

Potrebno se je zavedati, da gre pri odpravi celulita za dolgotrajen in zahteven proces, ki vključuje nemalo sprememb življenjskega sloga. Omeniti velja:

  • pravilno prehrano,
  • zadostno uživanje tekočin,
  • izogibanje stresnim situacijam,
  • prenehanje kajenja ter pitja alkohola,
  • predvsem pa je pomembna telesna dejavnost.

Eden najučinkovitejših načinov, s katerim lahko pripomorete k odpravi celulita, je redno poganjanje pedalov vašega ženskega kolesa. Več o tem, zakaj lahko trdimo, da so ženska kolesa pravzaprav popolno orožje pri boju proti celulitu, pa podrobneje sledi v nadaljevanju prispevka.

  žensko kolo NewBike

Kako ženska kolesa pripomorejo k zmanjšanju celulita?

Za začetek je potrebno vedeti, da celulit v osnovi zajema naložene skupke maščobnih celic, ki jih moramo odpraviti. Vožnja z ženskim kolesom pri borbi proti celulitu predstavlja izjemno učinkovito telesno vadbo, saj:

  • krepi srčno žilni sistem in spodbuja krvni obtok,
  • poveča tonus kože ter
  • krepi mišične skupine celotnega telesa, kajti pri kolesarjenju sodelujejo tako mišice nog in rok, kot tudi zadnjice, trebuha in hrbta.

Pri tem ne mislimo, da morate z vožnjo ženskega kolesa povečati obseg svoje mišične mase, temveč da je pomembna učvrstitev telesa, kar boste dosegle že s krepitvijo mišic.

Poleg tega gre pri vožnji z ženskim kolesom z zmernim tempom za tako imenovano aerobno vadbo, zaradi katere se zmanjša poraba ogljikovih hidratov, toda posledično se za energijo poveča poraba maščobnih celic in zato kolesarjenje predstavlja več kot odličen način za izgubo odvečnih telesnih maščob. Če se boste redno podajale na svoje žensko kolo, pa se bo vaše telo odzvalo tudi z enakomernejšo razporeditvijo obstoječih telesnih maščob in s tem bistveno pripomoglo k zmanjšanju celulita.

 

Kako intenzivna mora biti vožnja z mestnimi kolesi za učinkovito zmanjšanje celulita?

Kot smo zapisali že zgoraj, bistvo vožnje z mestnimi kolesi NewBike za učinkovito zmanjšanje celulita je, da ohranite aerobno obliko vadbe. Na presenečenje mnogih, kolesarjenje ne sme biti preveč intenzivno in vam povzročati prevelikega napora, saj bo v tem primeru vadba prešla v anaerobno, pri kateri se pričnejo izločati mlečne kisline in bo telo želelo maščobe obdržati.

Naš nasvet je, da zato med vožnjo z mestnimi kolesi bodite pozorne predvsem na srčni utrip, ki naj bi se za čim večjo izgubo celulita gibal med 60 in 70 odstotki vašega največjega srčnega utripa. Prav tako posvetite pozornost dihanju, kajti maščobe se ne morejo porabiti, če telesu primanjkuje kisika. V skladu s tem se ne smete pretirano zadihati, kar dosežete, če lahko med vožnjo sproščeno govorite.

Priporočamo Vam, da se na pot ne odpravite same, temveč s seboj povabite tudi družinskega člana ali prijateljico, s katero se boste med poganjanjem pedal mestnih koles lahko pogovarjale, poleg tega pa bo tudi samo kolesarjenje zagotovo še prijetnejše in lagodnejše.

 mestna kolesa NewBike

Kako pogosto se je potrebno odpraviti na mestna kolesa?

Raziskave so pokazale, da je za učinkovito izgubo celulita dovolj, če se boste s svojimi mestnimi kolesi podale na pot tri krat tedensko in pri tem kolesarile od 30 do 45 minut. Seveda je potrebno opozoriti, da je za hitrejše in opaznejše spremembe priporočljivo kolesariti tudi pogosteje.

Naš nasvet pa je, da poskusite mestna kolesa vključiti kar v svoj vsakdanjik in večino krajših poti prekolesarite, namesto da jih opravite z avtomobilom. Poleg tega, da boste ohranile in okrepile svoje zdravje, se bolje počutile in prihranile na potnih stroških, se boste tako tudi veliko učinkoviteje znebile nadležnega celulita.