PEMF terapija izhaja iz kratice za Pulsed Elektro Magnetic Field therapy, kar v slovenskem jeziku pomeni pulzirajoča elektromagnetna terapija ali skrajšan in najbolj uporabljen izraz: magnetna terapija. V prispevku bomo natančneje opisali to vrsto terapije, komu je namenjena, pri čem pomaga in kakšen je aparat za magnetno terapijo na našem trgu.

Kaj je PEMF terapija?

PEMF terapija je pulzirajoča elektromagnetna terapija. Tovrstna terapija se pri nas skriva pod različnimi imeni, gre pa za isto vrsto terapije:

 • magnetna terapija
 • magnetoterapija
 • elektromagnetna terapija
 • pulzirajoča elektromagnetna terapija

Pemf terapija je nepogrešljiva vrsta terapije na fizioterapiji v vseh zdravstvenih domovih, ki imajo oddelek za fizikalno rehabilitacijo. Ravno tako si, športni terapevt in profesionalni fizioterapevt, težko predstavlja kakovostno rehabilitacijo, brez PEMF terapije. Uporabljajo jo tudi vsi rehabilitacijski centri, kot so SOČA in Terme 3000.

Kako deluje PEMF terapija?

PEMF terapija deluje na osnovi elektromagnetnega polja in nizkih frekvenc, ki prodirajo v telo in napenjajo celično membrano.  Napeta celična membrana je bolj propustna za hrano, kisik in vodo. Zato se ima celica zmožnost hitreje regenerirati oziroma obnoviti. To sposobnost že ima v osnovi, magnetna terapija obnovo le pospeši. Zato ji strokovnjaki pravijo tudi terapija 21. stoletja, saj je povsem naravna metoda brez neželenih stranskih učinkov.

PEMF terapija oz. njeno magnetno polje prodira do kosti, mišic, sklepov, hrustancev… Ravno zato je tako učinkovita, saj tudi kostne celice pospeši k obnovi in hitrejšemu nastajanju, zato se celjenje kosti zelo pospeši z magnetno terapijo. Elektromagnetna terapija deluje na trdo in mehko tkivo in ga spodbudi k hitrejši regeneraciji. Pospeši se cirkulacija in mikrocirkulacija v telesu, kar je zelo pomembno za telo.

Komu je namenjena PEMF terapija?

Magnetna terapija je namenjena ljudem, ki si želijo pomagati na naraven način, brez neželenih stranskih učinkov, ki bi škodili človeku. Pulzirajoča elektromagnetna terapija ima znano zgodovino, saj je že Nikola Tesla vedel, kako deluje magnetno polje. Da v medicini deluje na celice in da je dobra za telo, so potrdili tudi zdravniki.

Prof. dr. Zmago Turk, dr. med., akademik, ki se že 30 let ukvarja z raziskovalno dejavnostjo na področju elektromagnetne terapije:

Magnetoterapija je ena od metod programa fizikalne terapije. V UKC Maribor jo uporabljamo že skoraj 30 let, bili smo med prvimi v raziskovanju te terapije. Magnetoterapija vpliva na celico in sestavine v njej ter tako zdravi patološki proces. Zaradi delovanja magnetnega polja na celice nastane mikrovibracija celičnih struktur, ki povzroči odplakovanje nastalih metabolnih produktov – izboljša se prekrvaljenost teh predelov.”

Torej je tovrstna terapija namenjema vsem, ki si želijo pomagati oz. doprinesti k svojemu zdravju, a najpogosteje jo uporabljajo ljudje z bolečinami v sklepih, hrbtenici, pri zlomih kosti in športnik poškodbah.

Pri čem pomaga tovrstna terapija?

Tovrstna terapija pomaga pri raznih obolenjih in stanjih. Veliko je uporabnikov, ki imajo bolečine v sklepih zaradi obrab ali vnetja in ljudi, ki so se poškodovali in magnetno terapijo uporabljajo za hitrejšo regeneracijo. Našteli bomo najpogostejša stanja, kjer magnetna terapija pokaže najboljše rezultate:

ARTRITIS

je vnetje sklepov. Je preko 100 vrst te bolezni, ki lahko prizadene starejše in mlade. Magnetna terapija je učinkovita vrsta terapija za artritis ( 1 ), saj zaustavlja napredovanje te bolezni. Ustavi vnetje in sklepom povrne gibljivost, saj niso več otekli in bolečina pojenja.

Kar 60% starejših od 65 let, se sooča z bolečinami, ki jih povzroča artritis.

Ljudje z artritisom povedo, kaj so znaki pri artritisu:

 • otrdelost – negibljivost in oteklost sklepov,
 • zveriženost malih sklepov (prsti na rokah),
 • povišana telesna temperatura,
 • v prstih gomazi, v sklepih škrta.

  PEMF terapija-artritis
  PEMF terapija pri artritisu je primerna in učinkovita. Če vas zanimajo vzroki, znaki in zdravljenje artritisa, si preberite na povezavi več.

DEGENERATIVNE SPREMEMBE

so najpogostejše težave v hrbtenici in vratnih vretenc, poznamo tudi degenerativne spremembe kolen in kolkov. Se pravi, da so najpogosteje izražene na sklepih. Te bolezni so tesno povezane s staranjem pacienta, zato velikokrat slišimo izraz degenerativne spremembe letom primerne. Da boste bolje razumeli degenerativne spremembe, ki so širok pojem za veliko bolezenskih stanj in kako lahko PEMF terapija pomaga, si preberite: degenerativne spremembe [vzroki&rešitve].

Aparat za PEMF terapijo

Aparat za PEMF terapijo izdelan v Sloveniji je Magus aparat, v obliki blazine. Je certificirana naprava za magnetno terapijo z nizkimi frekvencami za uporabo doma. Primerna je za vse starosti in učinkovito deluje za različne težave.

Magus blazina
Magnetna blazina Magus je aparat za magnetno terapijo doma, primeren za vse družinske člane.

Prednosti Magus blazine:

 • uporaba na domu, 2-3x dnevno,
 • v kompletu dve blazini (velika in mala blazina ),
 • mala blazina ima grelni efekt,
 • uporablja lahko več družinskih članov,
 • nobenih neželenih stranskih učinkov,
 • posamezna terapija traja od 15 do 30 min,
 • enostavna uporaba brez kompliciranih navodil
 • uporaba doma v postelji, na kavču, pred TV…

Aparat za PEMF terapijo Magus blazina je sestavljena iz:

 • velike blazine, katera deluje na celo telo,
 • mala blazina je za lokalno uporabo in jo položimo na tisti del, kjer imamo problem

Blazini se priklopita na kontrolno enoto, le ta pa na elektriko. Magus blazino poganja nizek električni tok, ki se skozi tuljave v blazini spreminja v magnetno polje. Magnetno polje prodira skozi vsak material in od blazine v višino od 50 centimetrov do 70 centimetrov. Veliko blazino navadno namestimo v posteljo pod ležišče, na letvice. Mala blazina se direktno položi na tisto mesto, kjer imamo težavo.

Kako se izvaja PEMF terapija?

PEMF terapija se izvaja dnevno, terapije pa so različno dolge: 15 minut ali 30 minut. Velika blazina je nameščena v postelji, zato se uležemo in udobno namestimo; malo blazino položimo na želeno mesto, tam kjer je problem.
Pred terapijo moramo popiti kozarec vode, čaja ali mineralne vode. Naše telo mora biti pred terapijo dovolj hidrirano, saj se zelo pospeši cirkulacija krvi v telesu. Izberemo primeren program in se sprostimo. Med terapijo lahko beremo, izvajamo dihalne vaje ali celo izvajamo jogo. Pomembno je le, da se nahajamo v valju magnetnega polja, ki ga od sebe 70 centimetrov visoko oddaja magnetna blazina Magus.

Dr. OZ o PEMF

 

VIR ( 1 ): študija, ki dokazuje učinkovitost magnetne terapija pri boleznih sklepov ( artritis )